Ex-bezetene van Gadara als ideale zendeling
Cgk Elburg organiseert zendingsmiddag
ELBURG. Waar moet een zendeling aan voldoen? De geschiedenis vande genezen bezetene van Gadara geeft een schets van een profiel. Hij begeerde de nabijheid van Jezus en Zijn onderwijs en bescherming.
Dat zei ds. A. J. T. Ruis gisterochtend op de jaarlijkse zendingsdag van de christelijke gereformeerde kerk in Elburg. De christelijke gereformeerde predikant uit Rotterdam-Kralingen sprak naar aanleiding van de geschiedenis van de bezetene van Gadara in Markus 5. Hij zag hierin een beeld van iedere zondaar. „De beschrijving van deze bezetene laat de verwoestende werking van de zonde zien en hoezeer een mens door de zonde wordt verminkt.”
De genezing van deze vijandige man toont ook de machtige genezende werking van Gods genade, aldus de predikant. Jezus Christus weet met een enkel machtswoord van deze huiveringwekkende mens een begenadigde te maken die zijn vijandige streekgenoten het Evangelie moet gaan brengen.
Ds. Ruis wees op de vele gebeden die in de passage voorkomen. Het verzoek van de duivelen wordt verhoord, maar de vraag van de ex-bezetene om bij Jezus te blijven, wordt afgewezen. „Het kan zijn dat gebeden wel worden verhoord, maar dat het niet in Gods gunst is.”
Juist deze Gadarener was geschikt om zijn afwerende streekgenoten die in de aanwezigheid van Christus een bedreiging voor hun welvaart zagen, te vertellen van de grote daden Gods. Christus vertrekt wel uit Gadara, maar beoogt toch het behoud van deze verlorenen. Daarom laat Hij een zendeling achter, de voormalige bezetene die genezen en begenadigd werd, zo zei ds. Ruis.
Ds. J. M. J. Kieviet uit Renswoude sprak ’s middags over het slot van Handelingen, waar „Paulus als heraut van de grote Koning eindelijk in de residentie van de keizer, het machtscentrum van het Romeinse Rijk, aankomt.”
Ds. Kieviet wees op de uiterst summiere beschrijving van Paulus’ verblijf in Rome. „Niet de levensbeschrijving van Paulus staat centraal, maar de voortgang van het Woord Gods.” De predikant vermoedt dat Paulus’ onderwijs overeenkomstig de Romeinenbrief is geweest, namelijk volgens de lijn van ellende, verlossing en dankbaarheid.
Ds. A. Vlietstra, hersteld hervormd predikant te Katwijk, mediteerde over ”Jona’s eenmalige prediking te Ninevé”. Jona ging tegen Gods wil in, maar God stuurde deze profeet opnieuw naar Ninevé om een oordeelsprediking te houden. God Zelf bepaalt de inhoud van de prediking, die toen en nu niet bedoeld is om mensen te strelen.
Ds. J. de Bruin, christelijk gereformeerd predikant in Elburg, opende de zendingsdag met een meditatie over Jesaja 53, waar Christus als de lijdende Knecht na Zijn schuldoffer een zaad wordt beloofd. „Preken, evangeliseren en zending bedrijven zijn niet hopeloos, omdat Christus’ schuldoffer garandeert dat er een godgeheiligd zaad zal komen. Abraham, Rachab de hoer, maar ook de moordenaar aan het kruis behoorden tot dat beloofde zaad. Christus is verblijd als Hij zondaren tot Zich ziet komen”, aldus ds. De Bruin.
Theologiestudent W. L. van der Staaij uit Elburg vertelde een verhaal voor de jeugd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juli 2016
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juli 2016
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's