„Openheid Via Nova versterkt identiteit”
Zendingsgemeente CGK in Amsterdam viert tienjarig bestaan
AMSTERDAM. Rond de tienjarige zendingsgemeente Via Nova in Amsterdam staat geen hek; in het midden bevindt zich wel een kruis. Deze „open houding heeft geen verwatering van de identiteit tot gevolg, aldus Siebrand Wierda, integendeel: zij versterkt die. Gert-Jan Roest pleit voor meer nadruk op discipelschap en aanhoudend gebed.
Wierda behoorde samen met Roest en Stefan Paas tot de startgroep van de zendingsgemeente, die in 2006 ontstond uit de christelijke gereformeerde kerk in Amsterdam. Zaterdag en gisteren stond de gemeente stil bij haar tienjarig bestaan.
Via Nova is een frisse club met jonge mensen geworden, zei Wierda. „Er werd lang geaarzeld om de nieuwe groep gemeente te noemen, want voordat je weet wordt het een kerk, die naar binnen gekeerd is en niet missionair wordt, inclusief alle jargon en saaiheid. We houden erg van de mensen in de kerk, maar niet van het naar binnen gekeerde. Via Nova werd letterlijk een nieuwe weg, nieuw qua cultuur, vorm en gemeenschap, met de Bijbel als oud boek als basis – een nieuwe weg met oude papieren.”
Via Nova maakt deel uit van het netwerk ”Amsterdam in beweging voor Jezus Christus”, dat uit zes denominaties en twintig gemeenten bestaat. Het klimaat onder de kerken in Amsterdam is erg verbeterd, stelde Wierda vast.
Voorganger Gert-Jan Roest typeerde de gemeente met de woorden warm, creatief, experimenterend, open voor de vragen van deze tijd en de stad, met ruimte voor verschillende vormen van spiritualiteit, nuchter en gericht op de dagelijkse praktijk. „Het zijn doodgewone mensen die een bijzonder geheim met zich om dragen, de geur van Christus.”
Terugkijkend zou Roest aan bepaalde dingen toch meer aandacht gegeven hebben, bekende hij. Bijvoorbeeld aan het mensen tot leerlingen van Jezus maken. „Jezus zegt niet: Sticht gemeenten, maar: Maak alle volken tot Mijn leerlingen. Jezus liet in Zijn eigen leven zien dat je eerst investeert in een kleine groep mensen, en dat zij ieder op hun eigen manier ook weer op weg gaan om mensen tot leerlingen van Hem te maken. Zo ontstaat er vermenigvuldiging. Natuurlijk zullen er ook gemeenten ontstaan in dit proces, maar Jezus legt de prioriteit bij het mensen tot leerlingen van Hem maken.”
Er zijn heel veel mooie dingen gebeurd, constateert Roest. „Mensen zeggen geraakt en veranderd te zijn. Toch zijn er niet veel mensen die zich hebben laten dopen. Als ik het over kon doen, zou ik meer nadruk leggen op de geweldige kans die het is om een leerling van Jezus te zijn en om de krachten van Zijn Koninkrijk te proeven, en ik zou mensen uitdagen om daar alles voor over te hebben.”
In de Vroege Kerk waren er twee modellen van discipelschap. In het ene worden mensen ertoe opgeroepen te participeren in samenkomsten en om mensen om ons heen te dienen; bij het andere ligt de nadruk op persoonlijk gebed en meditatie. „Onder onze deelnemers zijn er ook mensen die werkelijk verlangen naar deze tweede, intensievere vorm van discipelschap. Het is misschien niet iets wat we van iedereen moeten eisen, maar juist voor hen die wel dieper willen gaan en een meer radicale vorm van discipelschap zoeken is er weinig ondersteuning geweest.”
Er is zeker gebeden in de afgelopen tien jaar, in samenkomsten en op kringen. „Tegelijkertijd hoor ik ook veel dat mensen juist het gebedsleven heel moeilijk vinden of er geen raad mee weten. En terugkijkend op de afgelopen tien jaar vraag ik me af of we het belang van het gebed niet onderschat hebben. Is Via Nova een gemeente waarvan gezegd kan worden dat zij onophoudelijk bidt? We hebben contacten met buren, doen af en toe spelletjes met verstandelijk gehandicapten en zetten ons soms in bij een ander project. Maar is dit nu de opofferende liefde waar Jezus het over heeft? Ben ik echt beschikbaar voor mensen om ons heen? Ik twijfel eraan. Mijn vragen op dit punt laten zich niet zo makkelijk de mond snoeren. Ik vermoed soms dat ik qua levensstijl veel meer beïnvloed ben door de westerse cultuur dan door Jezus.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 27 juni 2016
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 27 juni 2016
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's