De manager in huis
Steeds minder vrouwen zien het huishouden als een dagtaak. Volgens cijfers van de Huishoudbeurs –die vandaag van start gaat in de RAI Amsterdam– noemt nog maar 4 procent van de beroepsbevolking zich huisvrouw. Hoe zien RD-lezers deze ontwikkeling? Genieten ze van het huishouden, of vinden ze het een noodzakelijk kwaad? Op deze vraag, vorige week in Pluspunt, reageerden tientallen lezers. Huisvrouwen zijn (onder andere) manager, coach, pedagoog! Een selectie uit de reacties.
Ik ben huisvrouw en nog veel meer! Een taak die God me heeft gegeven. We mochten kinderen uit Gods hand ontvangen, voor hen mogen we zorgen en hun Gods liefde laten zien. We zijn in de positie dat mijn man alleen voor de inkomsten kan zorgen tot nu toe. Verder mag ik ook nog op kinderen van een ander passen. Hen die het nodig hebben om buitenshuis te werken bijstaan in het opvoeden van hun kinderen. Wat een voorrecht dat God voor ons allemaal een plaats geeft in deze maatschappij, hetzij met een baan, of voor het opvoeden van de kinderen, of leidinggeven aan clubs waar kinderen mogen genieten van de bijeenkomsten, of ouderen en alleenstaanden bezoeken! Er zijn zo veel belangrijke plaatsen, ieder mens telt mee in Gods ogen, daar zouden we wat meer bij stil moeten staan: hoe God naar mensen kijkt, en niet naar hoe wij mensen naar anderen om ons heen kijken!
Corine Blom
Ja, huisvrouw zijn is echt een leuk vak! Ik ben moeder van vijf jonge kinderen. Buitenshuis werken zit er nu niet in omdat ik simpelweg thuis genoeg te doen heb. Het meest geniet ik van het gezin, de kinderen, de mensen en familie om me heen, bezoekjes en afspraken. Maar het schoonmaakwerk is niet mijn hobby, iedere week dag in, dag uit weer hetzelfde. Het doet me weleens denken aan dweilen met de kraan open. Maar daar kan ik het beste maar niet te veel over nadenken... Met wat afwisseling maak ik het poetswerk nog een beetje plezierig... (Nat, droog, Jemako, Optidee, de ouderwetse zeem.) Eén ding staat als een paal boven water: de kinderen weten (later) niet meer of het altijd schoon was, maar wel of het gezellig was in huis, en of je lekker kon spelen zonder dat mama steeds weer zei dat ze geen troep mochten maken.
Willemien de Kraker
Tijd voor m’n baby, tijd voor m’n kind,
tijd voor m’n buren, tijd voor een vrind.
Tijd voor onze ouders, voor een mens in nood,
tijd voor m’n man, die werkt voor ons brood.
Mam: waar ligt dit, mam: waar is dat?
Mam: gaat u met mij voor kleding op pad?
Ah, lekker mam: een fris ruikend bed
wat heeft u weer lekkere koffie gezet.
Tjonge: wat eten we lekker vandaag,
mam: overhoort u even mijn vraag?
Hebt u nu mijn kleren al schoon?
De boodschappen? die doet u toch gewoon?
Mam: het regent, rijdt u vandaag naar zang?
En dat ik verdriet heb, dat zag u al lang...
Soms is het zwaar, zit m’n hoofd helemaal vol
een huishouden runnen, is een veelomvattende rol.
Toch ben ik nog steeds, zonder iets van berouw,
met veel genoegen fulltime huisvrouw!
Ria Klijn-de Jong
Het huishouden: een noodzakelijk kwaad, sport én dankbaarheid.
Was er geen zondeval, dan was er ook geen stof en vuil.
Ja, ik zie het als een straf om elke week weer te moeten poetsen, en het is een sport om dat in zo weinig mogelijk tijd te doen. Een goede planning is het halve werk. (...)
Letterlijk en figuurlijk een sport: alles op rolletjes proberen te laten lopen en het houdt je ook nog in beweging.
Aan de andere kant ben ik ook dankbaar dat ik een huis heb én een gezin én de gezondheid om dit alles te kunnen doen.
Vandag gan ek
dankbaar
wees vir die oorvol
wasgoedmandjie
met vuil jeans en sokkies
skoolklere, en hempde met
af knope,
want daar gaan ’n dag
aanbreek
wat dieselfde
wasgoedmandjie
gaan leeg wees.
Nelie Verwijs, Nieuwerkerk
Vorige week moest ik een aanmeldingsformulier voor het voorgezet onderwijs van onze zoon invullen, en wat stond erbij? „Beroep moeder: .........”
Alweer, dacht ik, want wat moet ik anders invullen dan huisvrouw als ik niet buitenshuis werk?
We hebben een boerderij waar ik onder andere kalfjes voer en trekkerwerk verricht, maar ja, boerin zet ik er ook niet op!
Huisvrouw vind ik negatief klinken, net of je de hele dag koffie zit te drinken.
Toch kan ik er zeker wel van genieten als alles opgeruimd is en de was lekker fris in de kast ligt, heerlijk!
Maar ’s avonds ligt de wasmand weer vol met de was van acht personen en wordt het weer vanzelfsprekend dat je alles wast en strijkt.
Toch doe ik het liever zelf dan dat ik huishoudelijke hulp zou nemen. Dit is toch een teken dat ik het nog steeds een leuk ‘beroep’ vind.
’t Is ook een zegen als je het nog kunt en mag doen.
Corine Pruissers, Sprang-Capelle
Liever dan het woord huisvrouw zou ik het zusterwoord ”thuisvrouw” willen invoeren. Daarbij tegelijk het woord huiselijkheid met een grote stofdoek onder het stof vandaan halen. Volgens het Van Dale Groot Woordenboek betekent huiselijkheid: 1) gezellige vertrouwelijkheid van de familiekring 2) gehechtheid aan het leven thuis.
Ik ben opgegroeid in de jaren vijftig; huisvrouw was overal nog het gewone woord voor moeder de vrouw. Druk met allerlei huishoudelijke zaken op allerlei gebied, en beroep: geen. Maar toch huiselijkheid in overvloed en zonder digitale concurrentie veel meer rust dan nu. Ik herinner me gesprekjes met vriendinnen waarin we elkaar vroegen hoever de grote schoonmaak thuis al gevorderd was.
Anno nu wordt het huishouden bij veel vrouwen als tussendoortje gedaan. Moeders hebben desondanks blijvend een kostelijke en kostbare taak om huiselijkheid te creëren. Omdat vooral moeders van grote gezinnen vaak volledig thuisvrouw zijn, hebben zij daarvoor wellicht de meeste mogelijkheden. Respect voor moeders die naast de vele taken vooral naar huiselijkheid streven. Zeker nu vele huishoudens meer en meer op een duiventil of zelfs op een hotel lijken. Laten man en kinderen door een goede taakverdeling deze drukbezette moeders ook minstens één rustig dagdeel per week voor zichzelf gunnen.
Heb ik eigenlijk wel recht van spreken over dit onderwerp, nu manlief en ik samen ons tweepersoonshuishouden runnen, met als ideaal een kleine thuishaven te mogen zijn voor kinderen en kleinkinderen?
Een oma/moeder
Ben ik nu een huisvrouw? Ik ben 82 jaar, heb een lieve man, vijf getrouwde kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, en geen betaalde baan. Dus een huisvrouw?
Ik ben heel de dag bezig. Met het huishouden? Tijdens een reünie, vijf jaar na ons eindexamen hbs (mijn man en ik zaten in dezelfde klas) vertelde iedereen wat hij/zij was gaan doen. Ik was de enige huisvrouw!
Noem elk beroep maar op en in ieder beroep zit een taakje van de huisvrouw, zeker als je moeder mag zijn. Onderwijzer, politieagent, tuinman, kok, boekhouder, verpleegster, enz. enz.
Wat dóé ik nu de hele dag ? Dat weet ik niet precies. Ik probeer onder meer aandacht te geven aan anderen, door de telefoon, correspondentie, via bezoekjes en... ik ben huisvrouw!
Door de volautomatische wasmachine, droogtrommel, magnetron enz. heb ik het ook stukken makkelijker gekregen dan mijn moeder.
C. J. Schuurman-Bubberman, Nieuwerkerk a/d IJssel.
Huisvrouw blijft een prachtige naam, hoewel ik het meer als een coachtaak zie dan als ”aan de schoonmaak gaan”. De kern –als doorgaande lijn van mijn oma’s via mijn moeder naar mij– bleef: er zijn voor je gezin.
Thuis op de boerderij hielden we tweemaal per jaar grote schoonmaak. Maar ik begin daar niet meer aan, is ook niet meer nodig.
Onze (tiener)kinderen hebben in de eerste plaats een rustgevend thuis –tussen de bliebjes door– nodig. Hun zoektocht naar wat (hemelse) waarheid is en welke plaats zij in deze aardse werkelijkheid in moeten nemen vraagt om nauwgezet luisteren en er zijn. Richtinggevend soms, maar meestal gewoon een stoel erbij pakken. En daarná wellicht een uurtje poetsen.
Huisvrouwen van nú kunnen dat uurtje extra goed benutten: al poetsend in alle donkere schuilhoeken je overgeven aan de grote schoonmaak in je eigen hart. Alles weer nieuw laten worden. Toch meer schoon gaan maken...
Ria O. te N. (46)
Een poetser ben ik niet; maar het huishouden bevredigt wel. Al komen dingen steeds terug, toch is het dankbaar werk.
Ik weet dat het een taak is die God aan mij heeft gegeven (Spreuken 31 en Titus 2). Tijdens onze trouwdienst beloofde ik „op het huishouden goede acht te hebben.” Ik verlang gehoorzaam te zijn. Of ik nu wel of geen waardering krijg van anderen; het is mijn goddelijke roeping.
Ook ben ik dankbaar dat ik het kán. Gedurende vier jaar had ik thuiszorg nodig vanwege het postpoliosyndroom. Eigenlijk moest iedereen zien dat ik een groot gezin prima aankon. Totdat ik uitgeschakeld werd; de Heere liet zien: zonder Mij kunt gij niets doen.
Een les die ik nooit vergeten ben, ook niet nadat ik mocht genezen.
Er ligt overal een zegen in; dat moet je voor ogen houden. Zeker op moppermomenten. Dan krijgt ook het huishouden glans.
Helena Burger
Ik ben gewoon een onderzoeksmedewerker op het gebied van pedagogie en intermenselijke relaties, met behoud van een schone cultuur. Oftewel huisvrouw! Ik ben er trots op, en natuurlijk is het weleens ondankbaar werk, maar zou dat met werk buitenshuis niet zo zijn? Ik ken voorbeelden genoeg van niet-efficiënt werken. Gelukkig ben ik eigen baas Mijn uitbetaling ligt niet in vele gelden, maar in de onbetaalbare liefde van mijn gezin!
Sandra T. Jong (via Facebook)
Ik zou het liever manager van het gezin willen noemen. Het thuis zijn voor de kinderen is zo veel meer dan huisvrouw. Het huishouden alleen zou mij absoluut geen voldoening geven. Het woord huisvrouw heeft voor mij een beetje een negatieve lading: alsof het alleen om het huishouden draait. Als manager van het gezin heb je enorm veel uitdagingen. Het is nooit saai, elke dag verloopt anders dan je gepland had, maar het is ook zo enorm mooi: de taak die je van God hebt gekregen voor Gods aangezicht volbrengen, in alle gebrek, maar in de wetenschap dat je er nooit alleen voor staat, maar dat Hij er altijd is om te helpen. Dan wordt het zó waardevol!
Ariëlle de Bruijn-Brandemann (via Facebook)
Mijn vrouw en ik doen het samen: zowel werk als thuis. Er is altijd iemand thuis voor de kinderen. Als vader kan ik ook zorgen voor een kopje thee als de kinderen uit school komen. Vinden ze nog leuk ook.
Erik Meinten (via Facebook)
Velen kunnen het zich niet veroorloven om huisvrouw te zijn. In principe zijn we het allemaal. Ook naast je fulltimebaan.
Alida Beers (via Facebook)
Huisvrouw-zijn is prima, ik ben het ook, naast mijn andere werk. Alleen jammer dat het geen officieel beroep is. Nu denken veel mensen dat als je thuis bent, je lekker vrij bent! Niet mee eens dus...
Aline van Dreven-Heij (via Facebook)
Een huisvrouw heeft een 24/7- multitaskjob. Ze is schoonmaakster, kokkin, bankier die let op de uitgaves als men boodschappen moet doen, verpleegster als een kind ziek is, tuinier, counselor wanneer de kinderen met probleempjes thuiskomen, diëtiste die oplettend kijkt naar de labels van voedsel; ze is naaister die kleding herstelt. Een chauffeur die haar kinderen overal naartoe brengt, ze is een cheerleader.
Naast haar huishouding helpt ze haar naaste.
Zij is een Proverb 31-vrouw.
Julia Ah (via Facebook)
Ik vind het fulltime huisvrouw-zijn behoorlijk geestdodend. Het werk lijkt vaak zo zinloos, je dweilt een vloer die een uur later weer vies is doordat het buiten regent. Voordeel is dat je best veel vrije tijd hebt die je zelf kunt indelen. Het is een behoorlijk vrije job. Mijn werk als huisvrouw werd en wordt erg gewaardeerd. Dat vind ik echt super. Het meest miste ik contact met andere volwassenen toen ik fulltime thuis was met onze kinderen. Inmiddels zijn de kinderen volwassen en werk ik twee avonden als dierenartsassistente. Daarnaast pas ik op onze kleinkinderen. Ik zou moeders adviseren om echt iets te hebben naast hun baan als huisvrouw. Een praatgroepje, een Bijbelstudieochtend, een parttimebaan... al is het maar voor de contacten met andere volwassenen. En verder genieten van de vrijheid die je hebt. Veel vrouwen kunnen niet fulltime thuis zijn vanwege financiële reden, en dat lijkt me echt erg pittig.
Dorine GS (via Facebook)
Ik heb nu (tijdelijk) geen betaalde baan buitenshuis, maar heb het drukker dan ooit. Ik ben manager, cateraar, taxichauffeur, coach, overblijfmoeder, pedagoog, counselor, schoonmaakster, secretaresse, PA, naaister, interieurontwerpster, klusser, docent taal, huiswerkbegeleider, verpleegster, medisch specialist, organiser, wasvrouw, en dan vergeet ik nog de helft. Met een betaalde baan had ik meer rust en dronk ik mijn koffie nog weleens warm. Ik heb dus groot respect voor mijn collega’s.
Marjolijn Vreeken (via Facebook)
Het huishouden is een suffe baan. Daarentegen wordt het vaak gecombineerd met moeder-zijn, en dat is de tofste ‘baan’ ter wereld!
Jo-Anna Wagenaar-Kornegoor (via Facebook)
„The homemaker has the ultimate career. All other careers exist for one purpose only – and that is to support the ultimate career.”
(C. S. Lewis)
[De huisvrouw heeft de ultieme loopbaan. Alle andere banen bestaan maar met één doel – en dat is om de ultieme loopbaan te ondersteunen (red.).]
Wat een wijze man was het ook!
Lianne de Boer (via Facebook)
Ik voel me vaak een sloof van het huishouden... Heb je alles netjes en de was weer schoon in de kast; het duurt maar even en je kunt weer van voor af aan beginnen. Beetje frustrerend vaak... en maar heel kort ”eer van je werk”. Dus voor mij heeft ”huisvrouw” geen positieve klank :-). Ik vind er ook helemaal niets aan.
Anita Huijzer (via Facebook)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 februari 2016
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 februari 2016
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's