Nunspeter komt met site voor EHBO’ers in de kerk
NUNSPEET. Tijdens een kerkdienst kan er van alles misgaan. Het is daarom van belang dat kerken hun eerstehulpverlening goed op orde hebben. Om gemeentes hierbij te helpen, heeft de Nunspeetse Christian van der Weele een website opgezet met informatie, handleidingen en adviezen.
De dominee zakt in elkaar op de kansel, er breekt brand uit in de kerk, de stroom valt uit. Allemaal situaties die tijdens een kerkdienst kunnen voorkomen. De meeste kerken hebben in zulke gevallen een handelingsplan klaarliggen. Een ontruimingsplan, in geval van brand of een stroomstoring. En een EHBO-plan, voor de eerste hulp aan kerkgangers of de predikant.
Het viel Christian van der Weele (34), coördinator van de EHBO-commissie in de gereformeerde gemeente te Nunspeet, op dat de handelingsplannen per kerk behoorlijk verschillen. „Elke gemeente vindt zelf het wiel uit en doet het op haar manier. Dat is jammer van de inspanningen.”
Het bracht hem op het idee om een website te ontwikkelen met informatie en adviezen over hulpverlening in de kerk. Op de site staat een aantal (geanonimiseerde) eerstehulpprotocollen en ontruimingsplannen van diverse kerkelijke gemeentes. „Het zou mooi zijn als er nog meer bij komen. EHBO-commissies kunnen dan verschillende handelingsplannen met elkaar vergelijken. Dit helpt ze bij het opstellen of verbeteren van hun eigen protocol.”
Zo rept een ontruimingsplan van een naburige gemeente over het gemeentelijk alarm in geval van een lokale of landelijke ramp. Van der Weele: „Dat scenario stond er in Nunspeet nog niet in. Daarom zeg ik: Laat maar komen die plannen. Zo kunnen we als EHBO-commissies van elkaar leren.”
Op de site geeft Van der Weele, verpleegkundige in een ziekenhuis, een overzicht van hulpverleningsmaterialen die kerkelijke EHBO-commissies kunnen aanschaffen en biedt hij een aantal artikelen, zoals stickers en zakkaartjes, tegen een gereduceerde prijs aan. „Ik heb geen winstoogmerk, als ik ergens goedkoop aan kom, geef ik dat door.”
De Nunspeter is sinds kort ook actief op Facebook. „Op de pagina ”EHBO-commissie” kunnen hulpverleners in kerken ervaringen met elkaar delen en kennis uitwisselen. Facebook leek me een handig communicatiemiddel daarvoor.”
Hoe staat het er in het algemeen voor met hulpverlening in kerken?
„Ieder gebouw, dus ook een kerk, behoort wettelijk gezien een ontruimingsplan te hebben. De meeste kerken nemen hierin ook een EHBO-plan op. Sommige zetten hierover echter niets op papier en regelen alles informeel en mondeling. Elke gemeente handelt naar eigen goeddunken. Van bovenaf is er weinig sturing.”
Is dat nodig dan?
„Van mij mag het kerkelijk bureau van ons kerkverband wel een aantal richtlijnen hierover opstellen. Nu is de hulpverlening in kerken grotendeels afhankelijk van degenen die er op dit moment in de EHBO-commissie zitten. Dat kan goed gaan, maar het is niet optimaal. De Hersteld Hervormde Kerk heeft recent een brochure uitgegeven met aandachtspunten voor de veiligheid in en om de kerk. Elke gemeente kreeg een exemplaar. Zoiets lijkt me een goed idee.”
Wat kan er gebeuren als een gemeente de hulpverlening niet op orde heeft?
„EHBO’ers reageren dan meestal vanuit een impuls. In het slechtste geval sturen ze bij bijvoorbeeld een reanimatie tijdens een kerkdienst de kerkgangers naar huis. Terwijl dat niet altijd nodig is. Een protocol waarin zo’n scenario op papier staat en EHBO’ers dat ook oefenen, zorgt ervoor dat hulpverleners meer weloverwogen handelen. De discussie vindt dan op een rustig moment plaats, en niet tijdens een hectische situatie.”
Sommige mensen zullen al die plannen maar overdreven vinden.
„Dat weet ik. Die noemen ons een stelletje fanatiekelingen. Ik hoop dat ze dat stadium achter zich laten en inzien hoe belangrijk het werk van een EHBO-commissie is. Overal kan iets gebeuren. Bedrijven, maar ook kerken hebben de plicht om zich daarop voor te bereiden. Van een kerk wordt veel gebruikgemaakt, ook doordeweeks. Een goed hulpverleningsplan vind ik zeker geen overbodige luxe. Communiceren is daarbij belangrijk. Het begrip voor het werk van de EHBO-commissie neemt toe als wordt uitgelegd waarom op een bepaalde manier wordt gehandeld, bijvoorbeeld in de gemeentegids. Plaats af en toe ook een stukje in de kerkbode over een actueel onderwerp, zoals een evaluatie van een ontruimingsoefening. Vanuit onze gemeente kregen we eerder weleens opmerkingen als er iets was gebeurd. Dat mag natuurlijk, maar we hebben nu in onze gemeentegids een regel opgenomen die duidelijkheid verschaft: „U mag ervan uit gaan dat de leden van de commissie een balans proberen te vinden tussen enerzijds de kerkdienst zo min mogelijk te verstoren en anderzijds een zo goed mogelijke hulpverlening. Wat ons betreft ligt de nadruk primair op een zo goed mogelijke hulpverlening, zonder paniek of ophef in de gemeente.””
>>ehbocommissie.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 januari 2016
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 januari 2016
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's