Inspectie van onderwijs aan banden gelegd
DEN HAAG. In de Tweede Kamer bestaat brede steun voor een initiatiefwet van SGP, D66 en CDA om de bevoegdheden van de onderwijsinspectie aan banden te leggen.
Zoals het er nu naar uitziet, zal dinsdag alleen de PVV-fractie tegenstemmen. PVV-Kamerlid Beertema zei gisteren tijdens de behandeling dat hij in grote lijnen wel kan leven met de huidige gang van zaken in het onderwijstoezicht.
De initiatiefwet regelt dat de onderwijsinspectie in de toekomst twee afzonderlijke rapporten moet uitbrengen na een schoolbezoek. In het eerste toetst de inspectie of de school voldoet aan de zogenoemde deugdelijkheidseisen. Dan gaat het om zaken zoals de bevoegdheid van leerkrachten, het aantal lesuren dat leerlingen krijgen, of er aandacht is voor sociale veiligheid en voor burgerschap. In het tweede rapport moet de inspectie ingaan op de kwaliteitseisen. Dat gaat om het pedagogisch-didactisch klimaat, de gekozen lesmethodes en dergelijke. Over deze zaken mag de inspectie geen oordeel vellen, maar wel aanbevelingen doen.
Op dit moment staat de beoordeling van de deugdelijkheidseisen en de kwaliteitseisen in hetzelfde rapport. Daardoor is het voor scholen lastig te zien welk oordeel aan welk onderzocht onderdeel hangt. Ook de inspecteurs hebben de verschillen niet altijd helder; soms schrijven ze scholen zelfs voor welke les- en onderwijsmethoden ze moeten volgen. Dat leidt tot irritatie.
De initiatiefwet regelt dat scholen zelf meer werk moeten maken van hun onderwijskundige visie. Dat moet gebeuren in het zogenoemde schoolplan. Scholen hebben nu ook al zo’n schoolplan, maar dat moet straks meer het kloppend hart van de school worden. Alle geledingen in de school moeten ook worden betrokken bij de opstelling ervan.
VVD en PvdA willen dat in de initiatiefwet ook wordt geregeld dat leerlingen worden betrokken bij de beoordeling van leerkrachten.
„Initiatiefwet trendbreuk met huidige situatie”
DEN HAAG. „Het grote winstpunt van de initiatiefwet is dat scholen meer ruimte krijgen om onderwijs naar eigen inzicht vorm te geven. Dat betekent een trendbreuk ten opzichte van de huidige situatie.”
SGP-Kamerlid Bisschop leunt tevreden achterover. Hij ergerde zich in zijn vorige banen als geschiedenisdocent aan het Ichthuscollege in Veenendaal en later als onderwijsbestuurder van het Revius College in Rotterdam mateloos aan onderwijsinspecteurs die gingen voorschrijven volgens welke methodes scholen les moeten geven. „Zij tasten daarmee de vrijheid van scholen aan om het onderwijs naar eigen inzicht vorm te geven.”
Toen Bisschop in 2012 in de Kamer kwam, vond hij een bondgenoot in D66-Kamerlid Van Meenen. Die was in zijn vorige bestaan ook onderwijsbestuurder en had dezelfde ervaring als de SGP’er. Samen dienden ze een wetsvoorstel in om de taken van de onderwijsinspectie preciezer te omschrijven. CDA’er Rog haakte ook aan. Gisteren werd duidelijk dat een ruime meerderheid de wet steunt. Ook de regering staat erachter.
Hoe komt u aan zo’n brede steun?
„De kern van ons voorstel is kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Scholen krijgen weer de verantwoordelijkheid voor het onderwijsproces. Zij zijn tenslotte de professionals. De onderwijsinspectie toetst waaraan de school wettelijk met voldoen en als het gaat om de kwaliteitseisen, krijgt de inspectie de rol van kritische vriend in plaats van iemand die precies voorschrijft wat scholen wel en niet moeten doen. Daar kan eigenlijk geen partij tegen zijn. En dat blijkt. Opbrengstgericht onderwijs wordt omgebogen naar visiegericht onderwijs.”
Krijgen scholen straks niet veel meer werk?
„Scholen hebben al een schoolplan, maar daar gebeurt niet zo veel mee. Straks wel. Het plan moet straks leiden tot kwaliteitsverbetering. Scholen krijgen alle ruimte hun eigen keuzes te maken, Daar kan geen leerkracht tegen zijn.”
Hebt u nog consessies moeten doen?
„De initiatiefnemers hadden graag minder ruimte willen geven aan de classificatie van scholen door de inspectie, maar daar was geen draagvlak voor.”
VVD en PvdA willen dat leerlingen hun leerkrachten gaan beoordelen. Wat vindt u daarvan?
„Wat mij betreft is dat niet nodig. Maar we hebben wel kunnen regelen dat scholen zelf kunnen kiezen op welke manier ze daar vorm aan geven. Dan kan ook met een gesprek of een enquête.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's