Europees akkoord over verdelingsplan
Vier Oost-Europese landen blijven tegen
BRUSSEL. Ondanks fel protest gaat Europa nog eens 120.000 vluchtelingen over de landen verdelen. Met vier tegenstemmen en een onthouding wisten de voorstanders onder de 28 Europese lidstaten gisteren met een stemming het omstreden plan door te drukken.
Voorzitter Luxemburg had graag unanimiteit gewild, maar dat bleek niet mogelijk. „We moeten dit nu besluiten. Europa kent een noodsituatie”, zei de Luxemburgse minister Jean Asselborn na afloop van het overleg. Hij is ervan overtuigd dat ook de nee-stemmers het besluit zullen uitvoeren.
Het oorspronkelijke voorstel draaide om de verplichte herplaatsing over heel Europa van 120.000 vluchtelingen die in Italië, Griekenland én Hongarije aankloppen. Met name het verplichtende karakter in het voorstel stuitte Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië tegen de borst en zij stemden dan ook tegen. Finland onthield zich bij de stemming.
De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka had geen goed woord over voor het besluit. Hij kwalificeerde het besluit als „een kalmeringsmiddel voor de publieke opinie van de betrokken landen.”
Het gisteren bereikte akkoord gaat om de verdeling van 66.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland zitten. Later worden nog eens 54.000 vluchtelingen die elders in Europa verblijven over Europa herplaatst als een land daarom vraagt of als de Europese Commissie een noodsituatie signaleert.
De EU besloot ook dat landen onder voorwaarden een tijdelijke opnamestop kunnen krijgen als er onvoorziene omstandigheden zijn, vertelde Asselborn. De Europese Commissie zal toetsen of een land hier recht op heeft.
De Duitse minister Thomas de Mazière noemde het akkoord een „eerste bouwsteen.” Hij wees erop dat er „echte oplossingen” moeten komen voor de vluchtelingencrisis. Hij doelde onder meer op de vraag hoe de toestroom kan worden verminderd, samenwerking met landen als Turkije die ook veel vluchtelingen opvangen en over het terugsturen van mensen die geen recht hebben op bescherming.
Over onder meer deze thema’s buigen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU zich vanavond tijdens hun ingelaste top in Brussel. Namens Nederland zal premier Rutte aanwezig zijn.
Kroatië zet deur op een kier
BELGRADO (ANP/RTR). Kroatië heeft gisteren de grens met Servië weer opengesteld voor een deel van het vrachtverkeer. Trucks die bederfelijke goederen vervoeren, mogen het land weer in bij de belangrijke grensovergang Bajakovo. Voor overig verkeer blijft de grens voorlopig echter dicht. Aanleiding daarvoor is de grote vluchtelingenstroom.
De Serviërs brengen mensen die vanuit Macedonië het land zijn binnengekomen direct met bussen naar de Kroatische grens. Kroatië is boos over die gang van zaken.
De Servische premier Aleksandar Vucic was op zijn beurt woest over de sluiting van de grens voor vrachtverkeer. Hij sprak van „een schandaal van ongelooflijke proporties.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's