Voor het eerst opname uit Wereldzadenbank
LONGYEARBYEN. De oorlog in Syrië heeft gezorgd voor de eerste opname uit de Wereldzadenbank. De enorme kluis op Spitsbergen bevat zaden van vrijwel alle gewassen ter wereld en wordt ook wel de ark van Noach genoemd.
Onderzoekers in het Midden-Oosten hadden gevraagd om zaden van onder meer soorten tarwe, gerst en grassen die bestand zijn tegen droge omstandigheden. Het is de eerste keer sinds de opening van de Wereldzadenbank in 2008 dat de voorraad wordt aangesproken, meldde Britse krant The Independent gisteren.
De onderzoekers zouden zich normaliter hebben gewend tot een zadenbank in Aleppo, maar die is ernstig beschadigd door de oorlog.
De Wereldzadenbank is opgericht om in het geval van een enorme ramp toch weer zaden te kunnen planten. De kluis bevindt zich op een diepte van 120 meter in een berg in de buurt van Longyearbyen, de hoofdstad van het Noorse eiland Spitsbergen. Onder meer het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland in Wageningen levert zaden aan de bank.
Veel traditionele variëteiten van tarwe, mais, rijst en bonen zouden allang verloren zijn gegaan als ze niet waren opgeslagen.
De gevaren die traditionele verzamelingen bedreigen, zijn niet denkbeeldig. Na de Amerikaanse inval in Irak in 2003 werd bijvoorbeeld een genenbank in het Iraakse Abu Ghraib geplunderd. De schade bleef gelukkig beperkt, omdat een landbouwkundig centrum in Syrië nog exemplaren had.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's