Kledingbak
Zelfs kapotte pantys zijn geschikt voor recycling. Verbazingwekkend wat je allemaal in een kledingbak kwijt kunt.
Bewaren is een onnavolgbaar proces. Als je bij een seizoenskledingwissel weer eens tegenkomt wat ooit te goed of te dierbaar was om af te danken, snap je soms niet meer waarom ook alweer. Een dure miskoop laten hangen vergroot alleen maar de ergernis. Idem met kledingstukken die inmiddels te krap, te kort of sterk gedateerd zijn.
Zet ze op Marktplaats, lever ze in bij een hulpstichting of breng ze naar een kringloopwinkel. Dan ben je ervan af en is iemand anders –een vintageliefhebber?– er misschien nog blij mee.
Maar wat moet je met kledingstukken en schoenen die je met goed fatsoen niet meer weg kunt geven? Ooit bewaard voor je weet maar nooit. Van een pyjama met gaten kun je poetslappen maken. Als je in de winter gaat klussen kun je die trui met mottengaten best nog aan. Met een panty met een ladder kun je heel goed schoenen uitpoetsen. Misschien komen die ooit favoriete maar afgedragen schoenen nog eens van pas als zeegroen weer in de mode komt.
Als je er gevoelig voor bent, slibben de kasten op een gegeven moment dicht met dergelijke twijfelgevallen. Er is iets mee waardoor niemand het ooit meer zal dragen. Maar je vindt het te goed om het in de afvalbak te gooien. Want je vermoedt dat het dan binnen de kortste keren in een vuilverbrandingsinstallatie belandt.
Het tot afval bestempelen hoeft dus ook niet. Heel veel kleding is welkom in een bak waarin textiel wordt ingezameld. Vaak te vinden in de buurt van een glasbak of oudpapiercontainer. Meestal staat er wel op wat je erin kwijt kunt, en dat is meer dan je in eerste instantie zou denken. Oude gordijnen, overtollige vitrage, knuffels, handdoeken, sokken, sportschoenen, badpakken, ondergoed. Panty’s dus ook. Daarvan kan isolatiemateriaal worden gemaakt.
Zitten er gaten in of is de rits kapot: dat maakt allemaal niet uit. Het moet wel schoon en droog zijn. Wat de inzamelaars niet in die bakken willen is textiel besmeurd met verf of olie. Zelfs poetsdoeken, vodden en lappen zijn welkom, mits schoon en groter dan 25 bij 25 centimeter.
Wat er niet in mag: kussens, dekbedden, vloerbedekking, plastic zakken, restjes breiwol en vulmateriaal voor kussens. Dat hoort in de afvalbak, aldus recyclemanger.nl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's