Nieuwe Griekse regering wacht ondankbare taak
ATHENE. Voor de derde keer op rij dit jaar gaan de Grieken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De volgende regering wacht de ondankbare taak om een land te besturen dat economisch aan de grond zit en door vluchtelingen wordt overspoeld.
Vorige maand stapte de regering van premier Tsipras op. Door het uitschrijven van nieuwe verkiezingen wilde Tsipras een mandaat van de bevolking krijgen voor de omstreden bezuinigingsmaatregelen die Griekenland met zijn schuldeisers overeenkwam.
Of Tsipras die goedkeuring van het Griekse volk zal krijgen is intussen maar zeer de vraag. Een deel van zijn partij splitste zich eerder dit jaar al af, uit onvrede over de concessies die Athene aan de internationale crediteuren had gedaan. Zij nemen het Tsipras zeer kwalijk dat hij tegen de uitkomst van het referendum van juli heeft gehandeld waarin de bevolking zich tegen de bezuinigingsplannen uitsprak.
Bovendien is de Syrizapartij van Tsipras volgens de peilingen in een nek-aan-nekrace met de Nieuwe Democratiepartij van Vangelis Meimarakis verwikkeld. Beide partijen hebben al aangegeven niet met elkaar te willen regeren. Daardoor zal een van die partijen in de oppositie terechtkomen en zich met andere politieke medestanders vermoedelijk tegen de uitvoering van de overeengekomen bezuinigingsmaatregelen keren.
Officieel is elke volgende Griekse regering verplicht zich aan de gemaakte afspraken met de schuldeisers te houden. Als het politieke landschap echter verandert zou de uitvoering van impopulaire maatregelen weleens ernstig in het gedrang kunnen komen.
Het was al de vraag of de Griekse leningen ooit zullen worden terugbetaald. Met een onzekere politieke toekomst wordt die vraag alleen maar prangender.
Het is ook opvallend dat de Pasok-partij van oud-premier Papandreou het momenteel in de peilingen opmerkelijk goed doet. Kennelijk verlangt een deel van de Grieken naar het oude establishment terug, toen maatregelen als bezuinigen en belastingverhoging niet aan de orde waren.
En los daarvan kampt Griekenland met de enorme stroom vluchtelingen die het land al maandenlang overspoelt. Ook dat zorgt voor een ernstige aanslag op de toch al zwakke economie.
En het versterkt de positie van de extreem rechtse partij Gouden Dageraad. Vooral op de Griekse eilanden, die traditioneel links waren georiƫnteerd, zou deze partij het morgen weleens goed kunnen doen. Veel eilandbewoners zijn de dagelijkse overlast van de immigranten meer dan beu. Winst voor Gouden Dageraad zou de vorming van een coalitie alleen maar ingewikkelder maken.
Wat de verkiezingsuitslag ook zal zijn, het vertrouwen van de Griekse bevolking in de politiek is hoe dan ook op een dieptepunt beland. Het besturen van dit probleemland zal daarom ook na morgen bepaald geen gemakkelijke opgave zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's