Buffer tussen buiten en binnen
De buffer tussen buiten en binnen: dat is de gang of de hal. Tips om met een bewuste blik naar de doorgangsroute in huis te kijken.
Wonen. Dat doet iedereen op zijn eigen manier. Maar kan het niet wat duurzamer, handiger, goedkoper? Vandaag aflevering 7 van een droomhuis: de hal.
Tocht
Zeker in een oudere woning is de hal of de gang het tochtigste plekje in huis. Soms weet je niet precies waar de trek vandaan komt: de meterkast, de voordeur, de klep van de brievenbus, het raam boven de deur, het luik naar de kruipruimte, de trap naar boven. Kieren en naden dichtmaken of isoleren helpt. Dat kost relatief weinig (moeite) en levert veel comfort op. Het gasverbruik van een gemiddelde eengezinswoning gaat er met ongeveer 80 kubieke meter per jaar door omlaag, berekende Milieucentraal. Kieren die vaak over het hoofd worden gezien: de meterkast, het luik van de kruipruimte en de gaten waar de verwarmingsbuizen door lopen. Te goed isoleren is ook niet goed. Milieucentraal adviseert om de onderkant van deuren over te slaan. Voor de nodige ventilatie in huis.
Schoenen uit
Wie het belangrijk vindt dat schoenen lang meegaan, zou daar bij aankoop al rekening mee moeten houden. Als je jaren plezier wilt hebben van een paar laarzen of pumps kun je beter niet voor lakleer of suède kiezen. Dat is veel kwetsbaarder dan gewoon leer. Nubuck wordt ook snel vuil, maar gaat wel wat langer mee. Leer onderhouden is eenvoudig: gewoon poetsen. Andere materialen moet je afborstelen en insprayen. Zijn schoenen onverhoopt natgeregend, zet ze dan vooral niet bij de verwarming te drogen. Afhankelijk van het materiaal kunnen ze daarvan krimpen of hard worden. Onder de kapstok in de gang is een betere plek.
Stoken
De hal of de gang: dat is de plaats in huis waar buiten regelmatig een beetje naar binnen komt. Regent het, dan staan er natte voetstappen op de vloer. Elke keer dat de voordeur openzwaait komt er een hoop buitenlucht naar binnen. Gevoelsmatig stook je voor de vogels in de lucht als je de radiator in de hal of de gang opendraait. Maar volgens de website besparenvanenergie.nl kan het toch verstandig zijn om dat –met mate– te doen. „De ruimte werkt dan als buffer bij het openen van deuren, zodat de lucht in de diverse kamers niet plotseling sterk afkoelt.” Warmer dan 15 graden is niet nodig.
Meterkast
De energiebedrijven gaan de komende jaren alle oude energiemeters vervangen door zogenaamde slimme meters: digitale apparaten die op afstand kunnen worden uitgelezen. Over de privacykanten hiervan is al veel te doen geweest, wat een reden kan zijn om zo’n meter niet te willen. Vervanging is niet verplicht. Een slimme meter is mogelijk financieel minder aantrekkelijk als er zonnepanelen op het dak zitten. Wie energie opwekt ziet de traditionele energiemeter letterlijk terugdraaien. De prijs voor energie kopen en leveren is dus hetzelfde. Met een slimme meter werkt dat anders: daarvoor geldt een salderingsregeling. De Consumentenbond zegt dat die mogelijk versoberd gaat worden, zodat zelfopgewekte stroom minder oplevert dan gekochte stroom kost. Dus kan het slim zijn om de oude meter gewoon te houden.
Sensorlamp
De gang is het omgekeerde van een verblijfsruimte. Je loopt er alleen door op weg van buiten naar binnen of van de kamer naar de keuken. Omdat het vaak niet meer is dan een doorgangsroute kost het relatief veel moeite om lampen aan en uit, dat vooral, te doen. De verleiding is dus aanwezig om het licht in de gang de hele avond te laten branden. Jammer van de energie. Een lamp met bewegingssensor kan daarvoor een oplossing zijn. Zodra je de gang instapt floept het licht vanzelf aan. En als er niets meer beweegt vervolgens weer uit.
Motten
Dacht je de winterjassen en sjaals veilig in de garderobekast weggehangen te hebben, Blijken er bij het wisselen van de seizoenen opeens ronde gaatjes in te zitten. Daar hebben mottenlarven zich aan te goed gedaan. Wil je weten of er motten in de kast zitten, leg dan wit papier op de bodem. De larven verraden hun aanwezigheid door hun afvalproducten: tunnelvormige spinsels en korrels. Motten leggen hun eitjes bij voorkeur op donkere, stille plaatsen. Regelmatig luchten of de deuren van een kast openzetten zodat er licht bij komt, helpt: daar houden ze niet van. Hetzelfde geldt voor de geur van lavendel, kamfer en cederhout. Maak eventueel een wolval: stop onbehandelde wol in een doosje met gaatjes van 2 centimeter lang. (Bron: Milieucentraal)
Brievenbus
Jaarlijks belanden er in een gemiddeld huishouden 1720 reclamefolders op de deurmat. Dat komt neer op ongeveer 34 kilo papier. Als die folders eigenlijk altijd ongelezen bij het oud papier belanden, is het een goed idee om een brievenbussticker te overwegen. Onder het motto: afval voorkomen is altijd nog beter dan afval recyclen. Een op de vijf huishoudens in Nederland heeft inmiddels zo’n sticker op de deur. Ze zijn er in twee varianten: ”nee-ja” weert alleen ongeadresseerde reclame. Kies je voor ”nee-nee”, dan lopen ook de bezorgers van huis-aan-huisbladen de deur voorbij. Zo’n sticker is verkrijgbaar bij de gemeente. Geen zin meer in geadresseerde reclame, bijvoorbeeld van loterijen? Daarvoor is er het Nationale Postregister (postfilter.nl). Daar kun je per sector aangeven welk soort reclame je niet meer wilt ontvangen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's