Levensreis van de Molukkers lijkt op die van de koningin
ALPHEN A/D RIJN. Ooit gingen ze van Ambon naar Alphen, de Molukkers in de bomenbuurt in Alphen aan den Rijn. Een beetje zoals de reis die koningin Máxima maakte. „Zij ging van Buenos Aires naar Wassenaar. Zij heeft net zon soort levensreis ondernomen. Gisteren kwamen die levens bij elkaar in een Molukse kerk.
„Welkom hier in Gods huis, in de Lachai Roi-kerk. Dat betekent: de kerk van de Levende Die mij ziet.” Zo werd koningin Máxima gistermiddag welkom geheten bij de Molukse gemeenschap in Alphen aan den Rijn. Ze woonde er een jubileumbijeenkomst van de Alphense Molukkers bij. Hun Molukse wijk bestaat precies vijftig jaar.
Tijdens een korte dankdienst voerde onder anderen de Moluks-evangelische predikant Pattij het woord. „We danken God dat u bij ons bent”, zei ds. Pattij tegen de koningin. Hij benadrukte dat het geloof nog altijd een dragende waarde is voor de veelal protestantse Molukkers in Nederland. „We hebben geleerd om trouw te blijven aan God. Ook u, uit Argentinië, weet het zeer goed: geloof is belangrijk.”
De hele bijeenkomst stond in het teken van Molukse waarden. Naast het geloof hoort ook oranjegezindheid daar bij. Al sinds de tijd dat de Molukken nog onderdeel waren van Nederlands-Indië is de Nederlandse vorst ook die van de Molukkers. „Daarom heet ik Wilhelmina”, zei gastvrouw Wilhelmina Tuhumena tegen de koningin. „Er zijn ook mensen in onze gemeenschap die Alexander heten, en Beatrix.”
Die oranjegezindheid bracht met zich mee dat heel wat aanwezigen zich wat gespannen voelden vanwege het hoge bezoek. Gastvrouw Tuhumena benadrukte het diverse keren. Het was ook te merken toen Hare Majesteit weer vertrok: pas daarna werd de sfeer losser, terwijl Molukse hapjes in overvloed rondgingen. Wie te gast is bij Molukkers, hoeft nooit met een lege maag naar huis.
Ook koningin Máxima ging niet met lege handen weg: ze kreeg een fors gedenkboek overhandigd waarin de Molukse gemeenschap in Alphen zelf haar verhalen heeft opgetekend. Die gaan ook over moeilijke dingen, zegt voorzitter Reawaruw van de stichting die het allemaal geregeld heeft. „In geen enkel ander gedenkboek komt de drugsverslaving van de jaren 70 en 80 aan de orde, hoewel praktisch ieder Moluks gezin hiermee te maken kreeg”, zegt hij. „Dat het ook hierover gaat, toont de kracht van onze gemeenschap.”
De koningin bleef nog even in Alphen aan den Rijn: ze bezocht de plaats waar op 3 augustus twee bouwkranen omvielen en sprak met verschillende gedupeerden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's