Mentor helpt de regie over eigen leven te houden
Steeds meer mensen met dementie, een verstandelijke of een psychische beperking staan er vandaag de dag alleen voor. „Die groep groeit, weet Nico Heinsbroek, directeur van Mentorschap Nederland. „Vanwege de vergrijzing en omdat veel mensen langer thuis wonen door de bezuinigingen in de zorg.
Kwetsbare mensen hebben iemand nodig die hen helpt de regie over hun leven te houden. Als er geen familie of een ander netwerk is, kan een mentor uitkomst bieden. „Een mentor is door de kantonrechter aangesteld om mensen die wilsonbekwaam zijn te vertegenwoordigen. De mentoren verbonden aan Mentorschap Nederland doen dit als vrijwilliger op een professionele manier en met persoonlijke aandacht voor hun cliënt. Ze zijn zowel belangenbehartiger als vertrouwenspersoon en adviseur.”
Kortgeleden vroeg Mentorschap Nederland in een campagne aandacht voor het mentorschap. Omdat er in de toekomst meer mentoren nodig zijn en omdat weinig mensen weten dat ze via het mentorschap veel voor anderen kunnen betekenen.
Mentorschap Nederland is een vereniging waarbij twaalf regionale stichtingen zijn aangesloten. Deze zorgen voor de werving, scholing, bemiddeling en begeleiding van mentoren. Op dit moment zijn er 1500 mentoren. „Het gros van hen is 45-plusser. Het aantal mannen en vrouwen is ongeveer gelijk. Onze mentoren bezoeken hun cliënt maandelijks. Naast Mentorschap Nederland zijn er diverse bedrijven die voor een mentor kunnen zorgen. Die mentoren onderhouden veelal geen frequent persoonlijk contact.”
Veertig procent van de cliënten van Mentorschap Nederland bestaat uit ouderen die kampen met dementie. Eenzelfde percentage heeft een verstandelijke beperking. Bij de resterende 20 procent gaat het om mensen met psychiatrische problematiek of niet-aangeboren hersenletsel. Iemand kan zelf om een mentor vragen, maar ook familieleden, zorgverleners en bijvoorbeeld maatschappelijk werkers kunnen dit voor hem doen.
Wat houdt het mentorschap concreet in? „Een mentor denkt mee over zaken zoals verzorging, verpleging of een medische behandeling. Hij laat zijn cliënt zo veel mogelijk zelf besluiten nemen. Lukt dit niet, dan doet hij dit voor hem. Een mentor gaat niet over de financiën. Die regelt een bewindvoerder zo nodig.”
Mentorschap Nederland gaat „zorgvuldig” te werk. De vereniging werkt met een gedragscode, scholing en een jaarlijkse evaluatie. Als iemand het mentorschap aanvraagt, gaat een coördinator op zoek naar een vrijwilliger. Vervolgens maken mentor en cliënt kennis met elkaar. Als het tussen hen klikt, wordt bij een rechtbank het verzoek ingediend om het mentorschap te bekrachtigen. Het mentorschap is dankbaar werk. „Veel cliënten beschouwen hun mentor als een broer of zus. Ze zijn blij dat ze hun leven met iemand kunnen delen.”
>>mentorschap.nl Dit is het eerste deel van een drieluik over mentorschap. Volgende week donderdag deel 2.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's