Storm verstoort prima sfeer in Den Haag niet
DEN HAAG. „Het regent, het regent, de pannetjes worden nat, zingt een schoolklas in de mensenmassa voor Paleis Noordeinde. De nattigheid en de wind verstoren de gemoedelijke sfeer in Den Haag niet.
Zes vriendinnen uit Rijssen glunderen nog na. Ze hebben net de koning en de koningin op het balkon zien staan, samen met prins Constantijn en prinses Laurentien. Het gedrang in de massa mensen, de regen, de rukwinden, ze hebben het allemaal voor over. „De sfeer is goed, en erg koningsgezind”, zegt een van hen. „Zelfs in de regen”, vult een van de anderen aan. „Maar nu hebben we wel trek in iets warms bij V&D.”
De zes dames in de leeftijd van 43 tot 50 maken er een gezellig dagje uit van. „We gaan nog shoppen en daarna uit eten. Terugkeren naar Rijssen doen we voorlopig nog niet.”
Saluutschoten
Groep 5 van de Oranje-Nassauschool uit Stolwijk heeft een andere bestemming na het zwaaien naar de koning en de koningin in de gouden koets. „We lopen naar het Malieplein om te zien en te horen hoe de saluutschoten worden afgevuurd”, vertelt begeleider Gea de Jong (44) uit Stolwijk. De moeder van Harm staat op het Lange Voorhout samen met drie leerlingen van de school te kijken naar alles wat voorbijkomt. De basisschool uit Stolwijk gaat al jaren met groep 5 naar Den Haag op Prinsjesdag. „Het is begonnen met een juf die fan was van het Koninklijk Huis. Zij is inmiddels met pensioen, maar het uitje naar Den Haag is gebleven. Dat onze school de Oranje-Nassauschool heet, speelt natuurlijk ook mee.”
Goed plekje
Ook groep 8 van de Graaf Jan van Nassauschool uit het naburige Gouda is al jaren present. Meester Willem van der Heijden (33) staat met kinderen uit zijn groep 8a op de hoek van de Kneuterdijk en de Parkstraat. „De ervaring heeft ons geleerd dat dit een goed plekje is.”
Het jaarlijkse uitje naar Den Haag past naadloos in de lessen staatskunde die de leerlingen in groep 8 krijgen. „Gisteren hebben we uitgebreid les gevolgd over democratie: waarom we stemmen, welke partijen er zijn, waarom er belasting wordt betaald enzovoorts.”
Door het bezoek aan Den Haag gaat de theorie als het ware leven. „De kinderen verwerken alles wat ze vandaag gezien en gehoord hebben in een eigen PowerPointpresentatie. Daarbij kunnen ze zelfgemaakte foto’s gebruiken. Alles bij elkaar leren ze er veel van.”
Paraplu’s
De hele ochtend is het redelijk droog geweest, maar om tien voor twaalf vallen de eerste regendruppels. Onmiddellijk verschijnt er een zee aan paraplu’s, waardoor het uitzicht voor de mensen die niet op de eerste rij staan plotseling een stuk slechter is.
Anna van Gijn (8) en Eleonora Storm de Graaf (7) uit Den Haag hebben geen last van de nattigheid. Met hun regencapes zijn ze erop gekleed. Bovendien kunnen ze in een pand aan het Lange Voorhout schuilen als het te bar wordt. Alle schoolkinderen in Den Haag hebben vrij vandaag. „Om naar de koning te zwaaien”, zegt Eleonora. De meiden vinden het prima. Anna: „Ik zit liever hier dan op school.”
Staphorst
Staphorst is goed vertegenwoordigd langs de route van de gouden koets. Maar liefst 63 dames in Staphorster klederdracht zijn naar Den Haag afgereisd. Zes van hen zaten zelfs in de Ridderzaal toen de koning de Troonrede uitsprak. De anderen stonden langs de route. De Ridderzaaldames nemen graag een ”selfie” met de troon van de koning op de achtergrond, zo blijkt.
Het is de zeventiende keer dat H. Akse-Talen (49) en M. Redder-Mussche (66) op de derde dinsdag van september naar Den Haag komen. „Als je gezond bent, blijf je gewoon komen”, vinden de dames. Dat het tweetal het uitspreken van de Troonrede kan bijwonen, is extra bijzonder. Wat ze inhoudelijk van de Troonrede verwachten? „Ik hoop dat het een beetje beter gaat worden voor de ouderenzorg”, laat Redder-Mussche weten.
Zich rekkende nekken
Wanneer de commissie in- en uitgeleide de koning en de koningin mee naar binnen troont, speelt de muziek en rekken alle nekken zich om de hoogheden zo goed mogelijk te kunnen zien. Even de broekspijpen een stukje optrekken, een knikje naar zijn vrouw, en daar zit de koning.
De Troonrede gaat over loonruimte, koopkrachtverbetering, evenwichtige inkomstenverdeling, investeringen, en de nog steeds hoge werkloosheid. Vanwege dat laatste mogen we „niet achteroverleunen”, vindt de koning. Zijn vrouw gehoorzaamt. Deftig zit ze voor op haar stoel met de rug fier rechtop op een halve meter van de rugleuning.
Met een „leve de koning!”, dat ”kleine luyden”-predikant J. H. Donner in 1897 voor het eerst riep, verlaat het koninklijk echtpaar de zaal.
Geweldig
„Het was geweldig, we konden de koning en de koningin goed zien”, constateren de Staphorster dames tevreden. „Nu beleef je het op een hele andere manier als op televisie.” A. Meesters (59) en J. Troost (69) gaan met de dames mee terug naar Staphorst. Zij gaven de Kamerleden Samsom, Van Haersma Buma en Zijlstra een hand. Dus ook zij zijn tevreden.
Om een uur of vier is het op grote delen van de koninklijke route al niet meer te zien dat het Prinsjesdag was. De parkeerplaatsen in de Heulstraat staan weer vol met auto’s, de rommel op straat is opgeruimd. Den Haag hield even pauze om de gouden koets uit te zwaaien en ging daarna gewoon weer aan het werk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's