„VOG voor zedendader werkt vaak averechts”
AMSTERDAM (ANP). Dat veroordeelde zedendelinquenten geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgen, werkt in veel gevallen averechts. Als ze een baan hebben, bestaat er minder kans dat ze weer in de fout gaan.
Dat stelde Jan Hendriks, hoogleraar forensische psychiatrie en psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en behandelaar bij de forensische polikliniek De Waag in Den Haag, vandaag.
Hendriks baseert zich op onderzoek van zijn promovenda Chantal van den Berg onder jonge zedendelinquenten. Daaruit komt naar voren deze jongeren minder vaak de fout ingaan wanneer ze werk hebben.
Dit werd al langer vermoed, maar uit het onderzoek van Van den Berg onder ongeveer 500 zedendelinquenten blijkt dat ook echt zo te zijn. Juist het vinden van een baan wordt veroordeelde zedendelinquenten bemoeilijkt, omdat voor veel banen een VOG is vereist. Daarmee worden ze uitgesloten voor het leven van bepaalde beroepen, concludeert Van den Berg.
„We beschermen de samenleving niet op deze manier, we maken haar juist gevaarlijker”, vindt Hendriks. „Recidive wordt hierdoor in de hand gewerkt.”
Van den Berg en Hendriks pleiten ervoor om bij het beoordelen van een VOG-aanvraag veel specifieker te kijken naar de situatie van de veroordeelde. Dat kan door de behandelaars erbij te betrekken en expliciet te kijken naar de kans dat de dader opnieuw de fout in gaat.
„Bij het verstrekken van VOG’s wordt nu alleen naar kale delicten gekeken en niet naar de inhoud”, stelt Van den Berg. „Het is heel logisch dat iemand die kinderen heeft misbruikt, nooit meer op een basisschool mag werken”, vult Hendriks aan. „Maar als tijdens zijn behandeling is vast komen te staan dat hij valt op kinderen die nog niet geslachtsrijp zijn, waarom zou hij dan niet op een mbo mogen werken?”
De hoogleraar haalt het voorbeeld aan van een cliënt die succesvol behandeld is en werkt als buschauffeur op een lijndienst. Het bedrijf waar deze man werkt wordt overgenomen. De buschauffeur heeft voor zijn nieuwe werkgever een VOG nodig, maar hij krijgt deze verklaring niet vanwege zijn verleden.
Hendriks: „Momenteel gebruikt de overheid de ”better safe than sorry”-aanpak. Door te werken met de VOG wil ze alle risico’s uitsluiten. Maar het gaat hier over een schijnveiligheid. Uiteindelijk wordt de samenleving hier echt niet veiliger van. Integendeel.”
Van den Berg deed het onderzoek bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en de VU. Ze promoveert vrijdag op haar bevindingen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's