Van rustig goud, via knalrood naar stijlvol Japans
DEN HAAG. Positief verrast was Josine Droogendijk gisteren toen ze de kleding van koningin Máxima zag. „Zij was heel waardig gekleed. Vorig jaar was de koningin met haar rode jurk heel nadrukkelijk aanwezig. Nu minder. Dit is beter. Het draait immers om de Troonrede en de koning.
Enige bescheidenheid past de koningin, vindt Droogendijk, specialist op het gebied van de kledingkeuze van de koninklijke familie. „Vorig jaar kwam voor mijn gevoel Máxima binnen en pas heel ver daarachter de koning. Zo hoort dat natuurlijk niet op Prinsjesdag.”
Zeker nu koning Willem-Alexander ervoor gekozen heeft geen uniform te dragen op Prinsjesdag –„dat vind ik nog altijd jammer”– moet Máxima goed opletten dat zij haar man niet overvleugelt, zegt Droogendijk. De champagnekleurige jurk bracht gisteren de nodige rust.
Prachtig, noemt Justine Marcella de jurk van gisteren. „Ik heb gejubeld toen we de japon zagen. Zo’n schoonheid. Zo gracieus”, zegt de hoofdredacteur van het blad Vorsten.
Dat de motieven op de jurk verwijzen naar de Japanse zaal van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag vindt Marcella een goed idee. „Dat is een heel fraaie stijlkamer op het paleis.” Deze decoraties gaven de jurk „iets vrouwelijks”, zegt ook Droogendijk, motor achter de site modekoninginmaxima.nl.
Waarom de koningin voor de verwijzing naar de Japanse zaal koos, weet Marcella niet. „Misschien vanwege de verbouwing van het paleis? De Oranjezaal is nu opengesteld voor het publiek. De koningin heeft zo wellicht ook iets van de Japanse zaal willen laten zien.”
Droogendijk en Marcella zijn blij dat het om een Nederlands ontwerp ging, van Jan Taminiau. Droogendijk: „Máxima draagt in meer dan 70 procent van de gevallen kleding van buitenlandse ontwerpers. Nu was zij echt het visitekaartje van Nederlandse ontwerpers.” Marcella: „Omdat koningin Máxima erg vaak kleding van de Belgische Edouard Vermeulen van het label Natan draagt, is het mooi dat de koningin op zo’n belangrijke dag voor een Nederlands ontwerp koos.”
De twee zagen gelijk dat het om een Taminiau ging. Marcella: „De handbeschilderde stof was buitengewoon mooi. Puur ambacht!” Droogendijk: „Dat borduurwerk is echt een handelsmerk van Taminiau.”
Beide Oranjehuisvolgers vinden het opvallend dat de koningin korte mouwen had. Marcella: „Een koningin kan zich zoiets veroorloven. De Ridderzaal is geen kerk. Het was jammer dat het gisteren koud en nat was.”
De tas en handschoenen pasten erg mooi bij de schoenen en de kleuren van de jurk, constateert de hoofdredacteur van Vorsten. Koningin Máxima draagt vaker handschoenen, ziet Droogendijk. „Zij heeft de handschoen weer terug laten komen. Je ziet nu dat collega’s van haar ook vaker handschoenen gaan dragen.”
Geen hoed
Máxima droeg gisteren geen hoed naar de Ridderzaal. „Als koningin is dat voor het eerst. Maar ook toen zij Prinsjesdag voor het eerst bijwoonde in 2006 koos zij voor een haardecoratie of fashionator. Dus helemaal nieuw is het niet. Bij andere leden van de koninklijke familie zie je ook dat ze minder vaak voor een hoed kiezen”, zegt Droogendijk.
De afwezigheid van de hoed zorgde voor openheid, zegt Marcella. „Dat is een voordeel. Haar gezicht was beter in beeld. En het paste ook mooi bij een moment waarop er openheid wordt gegeven over nieuwe plannen.”
Wat viel de twee Oranjehuiskenners nog meer op? Droogendijk was blij dat de koningin dichte schoenen droeg. „Vorig jaar was het een vreemd gezicht dat je twee tenen onder de japon zag toen zij op de troon zat.”
Verder viel het Droogendijk op dat de koningin gisteren heel sober was met het gebruik van juwelen. „Máxima wil weleens voor het maximale gaan. Het was gisteren mooi in balans.”
Marcella vond de combinatie van de kleuren van Máxima’s jurk met het grijze vest en de das van de koning „heel passend. Die kleuren waren heel rustig. Daardoor kwam de boodschap van de Troonrede beter over.”
2013
Koningin Máxima gaat gekleed in een goudkleurige robe. De mouwen zijn transparant. Een riem accentueert de taille. De hoed met hoge opstaande rand is ook goudkleurig. De feestkleding is een ontwerp van de Nederlander Jan Taminiau, die ook de bekende Nassaublauwe inhuldigingsjurk en het postzakjasje voor Máxima maakte.
2014
Koningin Máxima draagt een zijden japon met een zogeheten A-lijn. Het soepele kledingstuk is een ontwerp van het bekende Italiaanse modehuis Valentino. Op haar hoofd heeft de koningin een bibi, ontworpen door de hoedenmaakster Fabienne Delvigne. De hooggehakte schoenen zijn in dezelfde felle kleur als de jurk.
2015
De koningin kiest voor een handbeschilderde zijden organza japon. Op de stof zijn verschillende soorten kralen aangebracht en fijn borduurwerk in verschillende technieken. Het patroon is gebaseerd op decoraties in de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch. De jurk is een ontwerp van Jan Taminiau. Zij draagt geen hoed.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's