Derde begroting Rutte II
Op deze pagina staat een overzicht van de belangrijkste beleidsvoornemens per departement. „Al deze maatregelen, hervormingen en investeringen dragen bij aan verder economisch herstel en aan het behoud van de hoge kwaliteit van de Nederlandse samenleving, aldus de koning gisteren in de Troonrede. „Iedereen moet dat herstel gaan voelen.
BINNENLANDSE ZAKEN
◦ De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst krijgt komend jaar 14 miljoen euro extra. Dat bedrag loopt op tot 40 miljoen in 2020. Het extra geld is nodig om radicale moslims in de gaten te houden.
◦ Het kabinet wil topinkomens in de (semi)publieke sector verder beperken.
◦ Minister Plasterk wil gemeenten meer ruimte geven om te experimenteren met initiatieven waarbij burgers verantwoordelijkheid krijgen voor taken die gemeenten nu uitvoeren.
◦ Om burgemeesters beter te wapenen tegen dreiging en intimidatie krijgen ze allemaal een training.
WONEN EN RIJKSDIENST
◦ Bouwers en beleggers krijgen meer mogelijkheden om te investeren in sociale huurwoningen. Er bestaat een groot gebrek aan huurwoningen.
◦ Minister Blok vindt dat woningcorporaties de goedkoopste woningen moeten toewijzen aan huurders met de laagste inkomens.
◦ De vrijstelling in de schenkbelasting voor kinderen van 18 tot 40 jaar gaat vanaf 2017 flink omhoog, namelijk van ruim 52.000 euro naar 100.000 euro.
◦ Er komen meer mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten. De verwachting is dat jongeren, starters en grote gezinnen zo sneller woonruimte krijgen.
FINANCIEN
◦ Het kabinet past in het Belastingplan de vermogensrendementsheffing aan. De regeling, waarbij tot nog toe een fictief rendement van 4 procent op het vermogen in box 3 werd belast tegen 30 procent, gaat meer aansluiten bij het rendement dat belastingbetalers daadwerkelijk behalen. Het heffingsvrije vermogen stijgt van 21.000 euro naar 25.000 euro.
◦ Het kabinet wil een einde maken aan situaties waarin de schatkist belastinginkomsten misloopt bij emigratie van mensen met ten minste 5 procent van de aandelen in een vennootschap. Zij betalen straks evenveel en op hetzelfde moment belasting als niet-geëmigreerde ”aanmerkelijkbelanghouders”.
◦ De staatsschuld daalt in 2016 naar 64,5 procent van het bbp. Het begrotingstekort bedraagt dan 1,4 procent.
ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE
◦ Minister Kamp stelt 150 miljoen extra beschikbaar voor innovatieve bedrijven en start-ups.
◦ Hij maakt het voor vernieuwende ondernemers gemakkelijker om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en op de markt te brengen.
◦ De regeling voor het lokaal opwekken van energie door bedrijven en consumenten wordt volgend jaar verruimd.
◦ Voor collectief agrarisch natuur- en landschapsbeheer door boeren is 70 miljoen euro beschikbaar.
◦ De investeringsregeling voor jonge boeren vervalt. ◦ Dijksma bezuinigt op groen onderwijs, op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en op onderzoeksopdrachten.
◦ Het budget voor de brede weersverzekering stijgt van 6 miljoen naar 6,5 miljoen euro
SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID
◦ Veel Nederlanders gaan er in 2016 op vooruit door een lastenverlaging op arbeid. Zo wordt het belastingtarief in de tweede en de derde schijf verlaagd en wordt de derde schijf ook een stukje langer. De arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting gaan omhoog. Daar staat tegenover dat de algemene heffingskorting sneller en volledig wordt afgebouwd voor hogere inkomens.
◦ Het kabinet maakt 100 miljoen euro vrij voor beschutte werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. Ook komt er een subsidie voor werkgevers die mensen met een laag inkomen in dienst nemen.
◦ Het vaderverlof (na een bevalling) gaat van twee naar vijf dagen en de kinderopvangtoeslag wordt verhoogd, evenals het kindgebonden budget vanaf het tweede kind.
BUITENLANDSE ZAKEN
◦ De eerste helft van volgend jaar staat voor minister Koenders vooral in het teken van het Nederlandse EU-voorzitterschap.
◦ Hij wil dan werken aan een Europa dat innovatieve groei stimuleert en banen creëert, dat zich concentreert op de aanpak van gezamenlijke problemen zoals de toestroom van vluchtelingen en een Europa dat de burger meer boeit.
◦ Extra geld komt er beschikbaar voor de inzet op veiligheid en stabiliteit, voor contraterrorisme en de aanpak van cybercriminaliteit.
◦ Bevordering van mensenrechten blijft een kernelement in het buitenlandbeleid. Het Mensenrechtenfonds wordt daarom met 1,5 miljoen euro verhoogd.
ONTWIKKELINGSSAMENWERKING
◦ Minister Ploumen geeft volgend jaar 350 miljoen euro uit aan de bestrijding van economische ongelijkheid in ontwikkelingslanden.
◦ Ze maakt eveneens 350 miljoen euro vrij voor bestrijding van humanitaire crises. ◦ De bewindsvrouw wil de emancipatie van homo’s en van gehandicapten in arme landen bevorderen.
◦ Ploumen betaalt het eerste jaar opvang van asielzoekers.
◦ De minister gaat op reis naar onder meer China, Turkije en Cuba om de handel met die landen te bevorderen.
◦ Bij die handelsmissies zal er speciale aandacht zijn voor het midden- en kleinbedrijf.
VEILIGHEID EN JUSTITIE
◦ Staatssecretaris Dijkhoff moet 645 miljoen euro extra uittrekken voor asielzoekers; 539 miljoen voor de eerstejaarsopvang, 83 miljoen voor de IND en voogdijinstelling Nidos voor minderjarige asielzoekers en 23 miljoen voor de noodopvang van illegalen.
◦ Minister Van der Steur stelt 3 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van zware criminaliteit in Zuid-Nederland. Het OM krijgt verder 7 miljoen voor het verbeterprogramma van de commissie-Hoekstra, ingesteld na de moord op oud-minister Borst.
◦ Door politieacties en het onderhoud aan flitspalen ontving het ministerie 60 miljoen euro minder aan boetes dan verwacht.
VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
◦ Minister Schippers houdt er rekening mee dat de zorgpremie volgend jaar met ongeveer 7 euro stijgt naar 103 euro per maand. Dit betreft een raming; de uit- eindelijke hoogte wordt in het najaar bepaald door de zorgverzekeraars.
◦ Het eigen risico gaat volgend jaar met 10 euro omhoog naar 385 euro. Mensen die recht hebben op zorgtoeslag krijgen er volgend jaar 67 euro extra bij.
◦ Verpleeghuizen krijgen er komend jaar 140 miljoen euro bij van staatssecretaris Van Rijn, gevolgd door 210 miljoen in de jaren daarna. Een geplande bezuiniging van 45 miljoen euro op de langdurige zorg wordt geschrapt.
Het ministerie komt met een nieuw geneesmiddelenbeleid waarmee nieuwe en dure medicijnen betaalbaar en beschikbaar moeten blijven.
ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP
◦ Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker pompen volgend jaar bijna 300 miljoen euro extra in het onderwijs. Dit geld komt uit het nationaal onderwijsakkoord dat het kabinet in 2013 heeft gesloten met het onderwijsveld.
◦ De deskundigheid van leraren moet omhoog. Er komt een lerarenregister. De minister gaat een ronde maken langs de lerarenopleidingen en komt dan met concrete maatregelen.
◦ In het middelbaar beroepsonderwijs komt een toelatingsrecht voor zorgleerlingen. Deze regeling is niet bedoeld om scholen op levensbeschouwelijke grondslag te verplichten iedereen aan te nemen die zich aanmeldt.
◦ Vmbo, mbo en bedrijfsleven bekijken welk onderwijsaanbod het beste aansluit bij de wensen uit de regio.
INFRASTRUCTUUR EN MILIEU
Uit het infrastructuurfonds gaat 5,8 miljard euro naar spoorwegen, wegen en vaarwegen.
◦ Ruim de helft daarvan is voor beheer en onderhoud. De overige 2,6 miljard gaat naar investeringen.
◦ Schultz hakt komend jaar de knoop door over de aanleg van de Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg, over de verlenging van de A15 bij Arnhem en over de A13/A16 bij Rotterdam en de ring rond Utrecht.
◦ Ook start de bouw van een nieuwe zeesluis bij IJmuiden.
◦ Uit het Deltafonds wordt zo’n 1,2 miljard euro besteed aan maatregelen om ons land te beschermen tegen overstromingen en aan de zoetwatervoorziening.
◦ Om het klimaat te sparen, wil het ministerie een schoner en stiller wagenpark. Elektrisch vervoer wordt gestimuleerd.
DEFENSIE
◦ Voor het vierde jaar op rij krijgt Defensie extra geld. Volgend jaar komt er 220 miljoen euro bij, oplopend naar 345 miljoen in 2020.
◦ Jaarlijks zal er 60 miljoen extra in het potje voor internationale missies worden gestopt.
◦ Dankzij samenwerking met Duitsland kan Nederland de zestien resterende Leopard 2A6-tanks behouden.
◦ Defensie doet volgend jaar een eerste aanbetaling voor acht JSF’s. De aanschaf van in totaal 37 straaljagers valt mogelijk een half miljard euro duurder uit.
◦ Er komen meer mensen en materieel voor training en opleiding; voorraden van reserveonderdelen en munitie worden aangevuld.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's