Mosterzaadje in Malawi nu een grote boom
LEUVEN. Drie jaar geleden startte de christelijke Nkhoma Universiteit in Centraal-Malawi met 58 studenten. Hun aantal is nu vervijfvoudigd, tot 290. Een ongekend wonder, zegt prof. Hoffie Hofmeyr, die voor drie jaar benoemd is tot rector. „Het mosterdzaadje is een grote boom geworden.
Prof. Hofmeyr, emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis aan de universiteit in zijn woonplaats Pretoria in Zuid-Afrika, heeft zich bereid verklaard de komende drie jaar het rectorschap van de christelijke universiteit in Malawi op zich te nemen. „Ik ben nu 67 jaar, maar ik voel dat dit op mijn weg is geplaatst.”
De gasthoogleraar aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in het Belgische Leuven was eerder deze maand aanwezig tijdens de doctoraatsweek van de ETF. Enthousiast vertelt hij over het project waar hij vanaf het begin bij betrokken was. „De nood in Malawi is groot, zeker op het gebied van het onderwijs. Terwijl in Europa 43 procent en in Zuid-Afrika 24 procent van de jongeren vervolgonderwijs krijgt na een lagere en middelbare school, ligt dat in Malawi op 0,8 procent. Wil het land zich verder kunnen ontwikkelen, dan is beter onderwijs een primaire behoefte.”
Overlevingssamenleving
De Nkhoma Universiteit werd in 2012 opgericht op initiatief van de Church of Central Africa Presbyterian (CCAP), een kerk die Schotse en Zuid-Afrikaanse wortels heeft. Zoals de Schotse kerk betrokken was bij de stichting van de CCAP in het noorden en zuiden van Malawi (respectievelijk Livingstonia en Blantyre), zo was de Nederduits Gereformeerde Kerk uit Zuid-Afrika –de kerk waarvan Hofmeyr lid is– betrokken bij de totstandkoming van de Nkhomasynode van de CCAP in Centraal-Malawi, in de provincie rondom Lilongwe, de hoofdstad van Malawi.
De universiteit telt vier faculteiten: theologie, zorg en verpleging, economie en opvoedkunde. Na twee jaar kreeg de universiteit een accreditatie van de regering van Malawi. Dit jaar nam ze een nieuw gebouw in gebruik. In het verleden is er vanuit Nkhoma een ziekenhuis gerealiseerd met 220 bedden, een verpleegopleiding voor 150 studenten, het theologisch instituut JMTI annex seminarie, alsook enkele lagere en middelbare scholen in de wijde omgeving.
De Nkhoma Universiteit leidt studenten op tot voorganger of evangelist in met name de presbyteriaanse kerken. Hoewel de universiteit exclusief christelijk is, worden ook niet-christenen toegelaten. Voor alle studenten wordt alleen het onderschrijven van een gedragscode vereist.
De Malawiaanse overheid is niet in staat om universiteiten te bekostigen. Prof. Hofmeyr: „Malawi behoort tot de armste landen ter wereld. Het is een overlevingssamenleving, waar mensen alle moeite hebben om in hun levensbehoeften te voorzien. De gemiddelde leeftijd van de bevolking schommelt rond de 47 jaar. Onderwijs is door de bevolking niet op te brengen. Daarom zijn er in Malawi veel privé-universiteiten die gesticht en voor een belangrijk deel ook bekostigd worden door kerken.”
De CCAP bestuurt naast de Nkhoma Universiteit nog twee andere universiteiten in het noorden en zuiden van Malawi. Sinds de komst van Nkhoma in Centraal-Malawi kan de CCAP het hele land bereiken. „Aangezien de geografische afstanden groot zijn, blijft er ruimte voor drie universiteiten. De wegen zijn soms slecht, zodat het voor studenten moeilijk en duur is om lange afstanden af te leggen.”
Malawi kent nog een andere theologische opleiding: Zombia Theological College in Blantyre. Deze wordt onder andere geleid door de uit Nederland afkomstige ds. C. Molenaar. Deze school verzorgde aanvankelijk de opleiding van predikanten voor geheel Malawi. Momenteel ontwikkelt het Zomba Theological College zich volgens Hofmeyr tot een ”postgraduate college” waar Nkhoma in de toekomst meer mee kan samenwerken.
Tragedie
De christelijke kerken spelen een positieve rol in Malawi. „Het christendom is nog steeds een belangrijke factor”, aldus prof. Hofmeyr. „Ruim 75 procent van de bevolking is christelijk; de traditionele religies en de islam vormen de resterende 25 procent. De Rooms-Katholieke Kerk is de grootste kerk, gevolgd door de presbyterianen, met name de CCAP.”
De toenemende migratie van Afrikaanse vluchtelingen naar andere werelddelen, waaronder Europa, is een enorme grote tragedie, zegt hij. „Deze houdt een geweldige ontworteling en vervreemding in die erg slecht is voor Afrika. Het Westen moet zich diepgaand afvragen wat het, als vroegere koloniale mogendheden, hieraan kan doen. Ontwikkeling moet veel meer in Afrika zelf plaatsvinden. Er moet een toekomst voor alle mensen geschapen worden om zo de geweldige uittocht en braindrain –verlies van kennis– tegen te gaan. Ontwikkeling via educatie is dé grote levensbehoefte voor Afrika. De kerken in Europa hebben een grote rol om migranten op te vangen, maar zij dienen er ook voor te zorgen dat Afrika zichzelf kan ontwikkelen.”
De Nkhoma Universiteit is bezig met het zoeken naar partners. Er zijn al contacten in België, Nederland en Zuid-Afrika. De begroting van de universiteit bedraagt jaarlijks 150.000 euro, een bedrag dat voor westerse begrippen gering is maar voor Malawi ongekend hoog. „We moeten roeien met de riemen die we hebben. Zelf ontvang ik voor mijn rectorschap geen enkele vergoeding. Ik voelde me geroepen om dit werk te doen. Ik hoop dat de universiteit, ooit een mosterdzaadje, zich tot iets bijzonders ontwikkelt. Ze is een verhoring van veel gebeden.”
Studentental christelijke Nkhoma Universiteit in drie jaar vervijfvoudigd
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's