Boodschap
De toren van Babel is in de beeldende kunst vaak verbeeld. Pieter Bruegel de Oude (ca. 1520-1569) zette de toon: hij schilderde in 1563 een imposant, maar onvoltooid bouwwerk in de vorm van een ronde piramide.
Ook in de hedendaagse kunst keert de toren met enige regelmaat terug, vaak geïnspireerd op het beroemde paneel van Bruegel. Zo heeft de Britse kunstenaar Barnaby Barford in het Victoria & Albert Museum in Londen een 6 meter hoge versie neergezet die is opgebouwd uit duizenden porseleinen miniatuurwinkeltjes.
Het gaat om nauwkeurige kopieën van bestaande panden in Londen. Barford fietste dik 1000 mijl om meer dan 6000 winkels te fotograferen voor haar project. De toren heeft een duidelijke rangorde: onderaan de wat vervallen en haveloze winkels, bovenin de dure en exclusieve boetieken en galerieën; en alle grijstinten ertussenin.
Barford wil het publiek met deze ”toren van Babel” laten nadenken over zijn consumptiegedrag. Welke keuzes maken we? Brengt het vergaren van de duurste en mooiste spullen nu zo veel vreugde? Zijn we echt in de wolken met het klatergoud van de wereld? Zijn andere, niet-materiële zaken niet veel belangrijker?
En om het extra verwarrend te maken: de winkeltjes uit de toren zijn te koop.
Neem die boodschap eens mee.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's