Schildklier anders afgesteld bij langlevenden
LEIDEN. Bij mensen uit families van langlevenden is de schildklier anders afgesteld dan bij anderen. Hun stofwisseling is echter niet langzamer of sneller.
Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het kader van de Leidse Lang Levenstudie.
De schildklier scheidt hormonen uit die onder andere invloed hebben op het energieverbruik. Bij een te snel werkende schildklier hebben mensen veel energie en een snelle verbranding. Bij een trage schildklier voelen mensen zich juist moe en komen ze aan in gewicht. „De gedachte was: als het kacheltje minder hard brandt, dan ga je langer mee”, vat onderzoeker dr. Diana van Heemst (LUMC) de heersende theorie samen. „We verwachtten dus een trager werkende schildklier bij mensen uit langlevende families.”
Om die gedachte te toetsen, deden de Leidse wetenschappers uitgebreid bloedonderzoek bij 38 deelnemers (nakomelingen uit langlevende families, met hun partners als controlegroep). Om te bepalen hoeveel energie de studiedeelnemers verbruikten, slikten ze pillen met een temperatuursensor en werd het zuurstofverbruik gemeten.
De hoeveelheid schildklierstimulerend hormoon (TSH), geproduceerd door de hypofyse in de hersenen, bleek opvallend veel hoger bij de deelnemers uit langlevende families: meer dan anderhalf keer zo hoog. Maar de hoeveelheid schildklierhormonen – die aangeeft hoe snel de schildklier werkt– en het energieverbruik verschilden niet tussen de twee groepen. Ook het dag-nachtritme in de hormoonspiegels bleek gelijk.
Een verrassende bevinding, stelt Van Heemst. „Het energiemetabolisme lijkt niet te verschillen tussen de twee groepen. De vraag is nu: Hoe draagt meer TSH dan bij aan je kans om heel oud te worden? Betekent dit dat de schildklier bij mensen met aanleg om oud te worden minder sterk reageert op TSH, en zo ja: Waarom zou dat gunstig zijn? Zijn er misschien effecten van TSH elders in het lichaam die bijdragen aan langlevendheid?” Verder onderzoek moet dit gaan uitwijzen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's