Opvang migranten splijt Europa
LONDEN. Landen in West-Europa stellen zich steeds ruimhartiger op tegenover de toenemende vluchtelingenstroom uit met name Syrië, terwijl de meeste Midden- en Oost-Europese landen nog altijd terughoudend zijn om bij te dragen aan de opvang van asielzoekers.
Groot-Brittannië kondigde gisteren aan de komende vijf jaar 20.000 Syriërs op te nemen die nu nog in vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten zitten. Frankrijk neemt de komende twee jaar 24.000 vluchtelingen op, terwijl Duitsland 3 miljard euro extra reserveert voor vluchtelingenhulp in de begroting van 2016. In 2015 is 1 miljard euro meer beschikbaar. Het land liet vanmorgen weten de komende tijd jaarlijks een half miljoen vluchtelingen te kunnen opvangen.
De Europese Commissie werkt aan een voorstel om 120.000 vluchtelingen over de lidstaten te verdelen. Groot-Brittannië hoeft daaraan niet mee te doen, net als Denemarken en Ierland. Die landen hebben sinds 1997 het recht om buiten afspraken over vrijheid, veiligheid en justitie te blijven. Nederland heeft dat recht niet.
Denemarken liet desondanks weten meer vluchtelingen te willen opvangen dan het nu doet. Zondag arriveerden er 400 vluchtelingen uit met name Syrië. „We zijn dan wel geen deel van de Europese vluchtelingenafspraken, we maken wel deel uit van Europa”, zei de Deense minister-president Lars Lokke Rasmussen gisteren.
Heel anders is de houding in Slowakije en Tsjechië. Die naties willen niet door de EU verplicht worden een bepaald aantal vluchtelingen te huisvesten, maar willen zelf bepalen hoeveel asielzoekers ze toelaten. De twee landen spraken gisteren in de Slowaakse hoofdstad met Oostenrijk, dat juist hulp van de buurlanden wil bij de opvang van de stroom asielzoekers die overwegend vanaf de Balkan via Oostenrijk naar Duitsland reizen. Slowakije zou volgens de EU-plannen zo’n 2300 mensen moeten opvangen, maar ziet zelf meer in 200 bij voorkeur christelijke nieuwkomers.
De Nederlandse coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het „op een haar na” eens over de inzet van Nederland tijdens het overleg dat de Europese Unie volgende week voert over de kwestie, zo meldden Haagse bronnen gisteravond. Donderdag spreekt de Kamer over het Europese asielbeleid met premier Rutte en staatssecretaris Dijkhoff (Asielzaken).
De Hongaarse politie heeft vanmorgen honderden vluchtelingen van de snelweg A5 richting Boedapest geplukt en in busjes alsnog naar een asielzoekerscentrum gebracht. Honderden mensen, onder wie veel gezinnen met kinderen uit Syrië, zijn via een spoorweg de grens tussen Servië en Hongarije overgestoken. Ze wilden te voet naar Boedapest, om van daaruit verder te reizen. Meestal willen ze verder naar Duitsland.
De vluchtelingen werden alsnog naar een kampement in de plaats Röszke gebracht voor registratie. Dat wilden ze juist voorkomen, omdat Hongarije niet hun eindbestemming is en ze vrezen dat andere landen hen zullen weigeren als duidelijk is dat ze via Hongarije zijn gereisd.
VN: Er komen nog 4 miljoen Syriërs aan
GENÈVE (AP). Vier miljoen Syrische vluchtelingen zullen naar Europa trekken, tenzij de internationale gemeenschap meer geld uittrekt voor de opvang van vluchtelingen in Syriës buurlanden. Dat zei Michael Müller, het hoofd van het kantoor van de VN in Genève, gisteren. Miljoenen ontheemde Syriërs zijn de afgelopen jaren uitgeweken naar Libanon, Turkije en Jordanië en wonen daar in grote kampen.
Volgens Müller moet de toon veranderen in landen waar vluchtelingen heen trekken. „Niet elke vluchteling is een terrorist, crimineel, of iemand die banen komt inpikken.” Maar migranten moeten ook niet denken dat ze „allemaal in Duitsland eindigen.”
Zie ook pag. 6.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's