De grootste, meest vieze
Je moet vandaag de dag wel erg opvallen wil je als dier of plant nog veel bekijks trekken. Als het om natuur gaat klinkt al snel de kreet „de mooiste”, „de grootste” of „de meest dodelijke.” Wie er met een verrekijker of vergrootglas op uittrekt om het gewone in de natuur te bewonderen, wordt al snel een beetje belachelijk gevonden.
Akkoord, de reuzenaronskelk (Amorphofallus titanum) die momenteel in bloei staat in de botanische tuin van Tokio is vanwege de omvang van zijn bloem wel heel bijzonder: 1,37 centimeter. Bovendien komt het niet vaak voor dat deze plant bloeit. En hij bloeit extreem kort: hoogstens twee dagen.
Wie hem wil zien neme wel een zakdoek van huis mee om voor zijn neus te houden, want de bloem ruikt naar rottend vlees. Dat is niet om kijkers te plagen, maar om insecten aan te trekken.
De op het terrein van seksualiteit ietwat stiekeme Japanners zullen bij het zien van de plant ook wel grinniken. De reden? Die is terug te vinden in de Latijnse naam van deze plant, waarin het woord fallus zit opgeborgen. Reken maar dat er met die naam flink reclame wordt gemaakt, want je trekt er geheid bezoekers mee.
Alsof in dit geval de grootste, meest stinkende en kortst bloeiende plant extra reclame nodig heeft die appelleert aan menselijke onderbuikgevoelens.
Rare wezens, die mensen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's