Hoe de negatieve gevolgen van de deal met Iran tegen te gaan
RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: Netanyahu delft het onderspit in zijn poging een deal met Iran te voorkomen.
Van alles had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ingezet om de deal tussen Iran en zijn onderhandelaars (de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, de P5+1) te torpederen: toespraken, gesprekken met politieke leiders en een peperdure campagne om het Amerikaanse publiek te beïnvloeden. Nu blijkt dat dit alles onvoldoende heeft geholpen.
Critici in Israël en daarbuiten wijzen erop dat de P5+1 allerlei concessies heeft gedaan in het overleg met Iran. Zo blijft Irans nucleaire infrastructuur intact. Daardoor kan het land in het geheim verder werken aan zijn nucleaire capaciteit omdat de inspecteurs niet „altijd, overal, direct” ergens heen mogen. Bovendien krijgt Iran 100 miljard dollar aan bevroren tegoeden, waarmee het terreurgroepen kan versterken: Hezbollah in Libanon en Hamas in Gaza, die Israëlische burgers straks met zwaardere wapens kunnen beschieten dan ooit tevoren. Iran kan ook doorgaan met zijn ballistische rakettenprogramma.
Toch gaat het volgens de Amerikaanse regering om „de best denkbare” overeenkomst. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei afgelopen woensdag ervan overtuigd te zijn dat nu is voorkomen dat Iran ooit kernwapens krijgt.
Het lijkt erop dat Obama tegenover zijn tegenstanders aan het langste eind gaat trekken. Zo had enkel het Amerikaanse Congres het verdrag nog tegen kunnen houden, en daar bestaat ook brede weerstand tegen het akkoord maar die is onvoldoende om dwars te liggen. Alles wijst er daarom op dat Obama eind volgende week een overwinning gaat boeken en premier Benjamin Netanyahu een nederlaag.
Toch is niet alles verloren. Netanyahu zou er goed aan doen zich nu in te spannen voor verbetering van de relatie met het Witte Huis, die door zijn campagne schade heeft geleden.
Zo is het belangrijk om afspraken te maken voor de toekomst. De Amerikanen hebben al aangegeven dat ze dat ook daadwerkelijk willen doen. Kerry schreef in een brief aan het Congres dat Obama technologie wil leveren die moet helpen de aanvalstunnels op te sporen die Hamas en mogelijk ook Hezbollah onder Israëlisch grondgebied graven. Ook wil de president helpen bij de technische verbetering van de Arrow 3 en de zogenaamde Slinger van David. Deze wapensystemen moeten straks de vijandelijke raketten uit de lucht (of ruimte) schieten.
De Israëlische strategische deskundige Amos Yadlin denkt aan een Amerikaans-Israëlisch „parallelakkoord”, dat naast het akkoord met Iran moet komen en de zwakke punten van de deal met Iran moet compenseren.
Verder moeten beide landen afspraken maken over wat ze gaan doen als Iran het akkoord schendt en over het tegengaan van Irans negatieve invloed in het Midden-Oosten.
Wat ook belangrijk wordt: hoe Israëls militaire voorsprong op de Arabische landen kan worden versterkt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's