TUK en TUA op coöperatieve toer
Prof. dr. B. Kamphuis neemt afscheid als hoogleraar systematische theologie in Kampen
KAMPEN. De theologische universiteiten in Kampen en Apeldoorn komen dit najaar met plannen voor een gezamenlijke bacheloropleiding en het ineenschuiven van diverse masteropleidingen van beide instellingen.
Dat zei de rector van de Theologische Universiteit Kampen (TUK), prof. dr. R. Kuiper, gisteren bij de opening van het academisch jaar.
De samenwerking tussen de vrijgemaakt gereformeerde TUK en de christelijke gereformeerde Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) krijgt de vorm van een coöperatie, aldus Kuiper. Daarin wordt „optimale samenwerking gecombineerd met zelfstandige invloed, onder meer vanuit de kerken.”
De TUK telt momenteel 145 voltijdstudenten. Er zijn dit jaar 31 nieuwe studenten, van wie 9 eerstejaars bachelorstudenten. Negen studenten beginnen aan het eerste jaar van de predikantsmaster, zes starten met de nieuwe, Engelstalige master intercultural reformed theology. Studenten uit Indonesië, Kenia, Zuid-Korea en Madagascar zijn daarvoor naar Kampen gekomen.
Tegelijk met de jaaropening van de TUK werd afscheid genomen van prof. dr. B. Kamphuis. Hij was sinds 1987 hoogleraar systematische theologie in Kampen. Zijn afscheidscollege droeg de titel ”Verborgen in God. Christologie na hemelvaart”.
De christologie vormde niet alleen een hoofdthema in het werk van prof. Kamphuis; voor iedere christen geldt dat „de kern van onze kennis van God wordt gevormd door Christus”, aldus de scheidend hoogleraar. Het kennen van Hem zal in dit leven ten dele zijn, maar straks volkomen, aldus prof. Kamphuis. „Theologie maakt een mens bescheiden. Je bent voortdurend bezig te stamelen aan de rand van je begrip.”
Hemelvaart
Centraal in zijn afscheidscollege stond de vraag wat de hemelvaart te zeggen heeft over de christologie als verborgenheid. Met de hemelvaart werd Jezus voor het oog van Zijn discipelen weggenomen door een wolk. Daarmee „brak de tijd aan van de verborgenheid van onze Heiland”, aldus prof. Kamphuis. Met Pinksteren werd die verborgenheid niet weggenomen, maar geïntensiveerd. De Geest is een voorschot op de volkomen verlossing. Juist die voorsmaak van de eeuwigheid laat ons ernaar smachten, stelde de hoogleraar.
Vervuld zijn met de Geest betekent vervuld zijn van verlangen naar Jezus, gaf prof. Kamphuis verder aan. „Dat is dan ook precies waar de Bijbel op uitloopt: „De Geest en de bruid zeggen: „Kom” (Openb. 22:17), dat betekent „Kom, Heer Jezus.” De bruid, dat is de christelijke gemeente, verlangt naar de komst van haar bruidegom, Jezus. Het is niet zo dat de Geest dat verlangen vervult. Hij wakkert het juist aan: ook Hij zegt „Kom.” De Geest geeft ons liefde voor Jezus. Die liefde neemt niet de plaats in van Jezus, maar doet ons beseffen hoezeer we Hem missen. De bruid heeft niet genoeg aan haar liefde. Ze verlangt naar de vervulling van haar liefde. Dat zal zijn als de Bruidegom uit Zijn verborgenheid tevoorschijn komt.”
In de theologie heeft juist de christologie vaak diepe scheuren veroorzaakt, illustreerde de hoogleraar. Het Grote Schisma van 1054 draaide om de relatie van Christus tot de Geest. In de Reformatietijd konden lutheranen en calvinisten elkaar niet vinden vanwege verschillen over de relatie tussen Godheid en mensheid in Christus.
„Wie zich de beperktheid van onze christologische formuleringen bewust is, leert de verschillen te relativeren. De waarheid in eigen Persoon is door een wolk onttrokken aan onze ogen. De waarheid valt dus nooit samen met onze leerstellingen.”
„Geen leerstoel van GB aan GTU”
Om te komen tot een Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) is een regiegroep gevormd van vier partijen: de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), de Theologische Universiteit Kampen (TUK), de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP) en de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland. Bij het uitspreken van de ”fata academica” gisteren merkte de rector van de TUK, prof. dr. R. Kuiper, op dat de GB in de GTU zal participeren met een leerstoel. Daarvan is echter geen sprake, zei de voorzitter van de regiegroep, prof. dr. ir. G. van Dijk, vanmorgen desgevraagd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's