Europa verder onder druk om vluchtelingen
Boedapest kan stroom ontheemden niet meer aan
BOEDAPEST. De roep om een adequate aanpak van de vluchtelingencrisis in Europa wordt steeds luider. De Hongaarse hoofdstad Boedapest kan de gigantische toestroom niet meer aan.
Via die stad proberen de ontheemden uiteindelijk veelal Duitsland te bereiken. Het heeft ertoe geleid dat Duitsland en Frankrijk een plan gaan maken voor de manier waarop de vluchtelingen moeten worden opgevangen. De Europese Commissie komt volgende week met aangepaste voorstellen voor de herverdeling van asielzoekers die aankloppen in grenslanden als Griekenland en Italië.
De Franse president François Hollande belde gisteren met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over het probleem. Hij vindt dat de Europese Unie doortastend moet handelen en de Europese normen en waarden hoog moet houden. „De mannen, vrouwen en kinderen die vluchten voor oorlog en vervolging hebben internationale bescherming nodig”, aldus Hollande. Los van het Frans-Duitse plan dat in de maak is, kwam dinsdag naar buiten dat de Europese Commissie nieuwe voorstellen heeft voor de verdeling van vluchtelingen. Media meldden dat Brussel zo’n 120.000 extra asielzoekers een plek wil geven. Voorzitter Jean-Claude Juncker maakt de voorstellen volgende week bekend.
Met name in Hongarije moet er snel een oplossing komen. Rond het station Keleti in de hoofdstad Boedapest was het gisteren een grote chaos van talloze mensen die met de trein naar West-Europa willen. Het duurde lang voordat er überhaupt treinen vertrokken richting het westen. Uiteindelijk reed er wel een trein richting Oostenrijk, maar die werd ten westen van Boedapest staande gehouden. De vluchtelingen moesten de trein verlaten en zouden naar een vluchtelingenkamp worden gebracht, maar dat pikten ze niet. Ze blokkeerden het spoor. Journalisten die daar verslag van wilden doen, werden uit het station Bicske verjaagd door de politie.
Dat de bewuste trein werd tegengehouden buiten Boedapest is opmerkelijk. De Hongaarse premier Viktor Orban gaf aan dat hij de stroom migranten een Duits probleem vindt, aangezien de meesten van hen naar Duitsland willen. Dat Hongarije de vluchtelingen laat vertrekken richting het westen zou dan ook een logische stap zijn. Temeer omdat Oostenrijk, dat door veel vluchtelingen wordt gebruikt als doorreisland, te kennen gaf dat daar geen vluchtelingen worden tegengehouden. Tsjechië en Slowakije zeiden wel treinen met vluchtelingen tegen te houden.
De regering van de Amerikaanse president Barack Obama vindt dat Europa de problemen rond de grote stroom vluchtelingen zelf op moet lossen. Een woordvoerder van het Witte Huis meldde gisteren dat de Verenigde Staten graag met advies bijstaan, maar dat ze geen extra vluchtelingen zullen opnemen. „Europa heeft de capaciteit om zelf het probleem het hoofd te bieden”, aldus Josh Earnest.
Earnest wilde niet verder in detail treden, maar voegde er wel aan toe dat de politiek in Europa niet moet vergeten dat het over mensen gaat.
De Libische schaduwregering in Tripoli roept Europese en Arabische landen op om een internationale conferentie te houden over het vluchtelingenprobleem. Het Noord-Afrikaanse land, van waaruit veel vluchtelingen naar Europa vertrekken, stelt dat er een einde moet komen aan „de tragedie.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's