Digitale therapie werkt, maar niet bij iedereen
Digitale preventie en behandeling van psychische problemen lijkt gemeengoed te worden. De zogeheten e-mental health zou psychologische hulpverlening beter, slimmer, goedkoper en toegankelijker te maken. Dr. Heleen Riper ging vanmiddag tijdens haar oratie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in op de vraag of dat werkelijk zo is.
Volgens de hoogleraar psychologie blijkt uit onderzoek van haar en haar collega’s dat preventie en behandelen op afstand, bijvoorbeeld via cognitieve gedragstherapie, mogelijk en effectief zijn. Dit betreft onder andere mensen die kampen met depressie of met problematisch alcoholgebruik.
Zelfs digitale zelfhulp zonder tussenkomst van een hulpverlener kan symptomen en klachten verbeteren en lijkt even goed te werken als reguliere face-to-facetherapie.
Riper ontdekte verder dat digitale hulp niet voor iedereen werkt. Het is nog onduidelijk voor wie dergelijke therapie al dan niet geschikt is.
Volgens de hoogleraar is de inbedding van de digitale therapie in de dagelijkse ggz-praktijk nog verre van optimaal en vragen patiënten niet massaal om digitale therapieën voor hun depressie of angststoornis. Ze bepleit verder onderzoek om het toepassen van e-mental health ten volle te benutten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's