„Klinkend erfgoed steeds kwetsbaarder”
Symposium om kennis over beheer orgels en carillons te verspreiden
ALKMAAR. Orgels zijn kwetsbaar. Zeker nu kerken steeds vaker ook anders worden gebruikt of een andere functie krijgen. Hoe ga je met orgels en ander klinkend erfgoed om in deze nieuwe situatie? Dat is de vraag die centraal staat op een symposium volgende week vrijdag in Alkmaar.
Tijdens de bijeenkomst in de Grote of Sint-Laurenskerk staan „professionals en vrijwilligers, kerkbeheerders en -eigenaren, muziek- en cultuurliefhebbers” stil bij de vraag hoe orgels, luidklokken, carillons en torenuurwerken behouden en onderhouden kunnen worden.
Er is veel behoefte aan informatie bij kerkbeheerders en vrijwilligers die weinig kennis hebben van orgels en andere instrumenten, zegt drs. B. W. Linskens-van de Poel, secretaris van de Vereniging Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen (VBMK) en medeorganisator van het symposium. „Waar vroeger kosters en organisten zich met het toezicht belast zagen, zijn het nu vrijwilligers die die rol overnemen. Hoe doe je dat, vragen veel van die vrijwilligers zich af?” Ook carillons en torenuurwerken zijn steeds vaker in beheer bij vrijwilligers.
Voor al dat onderhoud is kennis nodig. „Orgels moeten bijvoorbeeld regelmatig bespeeld worden en de temperatuur in de kerk moet in de gaten worden gehouden.” Het symposium ”Klinkend erfgoed, behoud, beheer en gebruik” moet een bijdrage leveren aan de nodige kennisoverdracht op dit gebied.
Een voorbeeld waarin het mis is gegaan met een orgel na herbestemming of dubbelgebruik van een kerk, wil Linskens niet noemen. „Ik ken wel een positief voorbeeld. Neem de boekwinkel in de Broerenkerk in Zwolle. Het orgel van de kerk staat nog op zijn plaats en wordt regelmatig gebruikt. Er worden orgelconcerten gehouden. Dat is een mooie oplossing.” Hergebruik van een orgel in een andere kerk kan ook een oplossing zijn, zegt Linskens.
Kerkbesturen lopen soms tegen monumentenregels aan. Zo was er veel getouwtrek rond het Van Damorgel uit de Scheveningse Nieuwe Kerk. De orgelcommissie van de gereformeerde gemeente in Wageningen wilde dat orgel in 1997 overnemen. Scheveningse gemeenteraadsleden en cultuurliefhebbers kwamen in verzet tegen verkoop van het gemeentelijke monument. Uiteindelijk ging de verhuizing naar Wageningen wel door.
Bezoekers van het symposium krijgen allemaal het waaierboekje ”Zorg voor uw orgel” mee, zegt Linskens. „Het Platform Klinkend Erfgoed heeft die handige waaier gemaakt. Er staat praktische informatie in over het onderhouden van orgels.”
De dag moet ook een aanzet geven om de grote waarde en betekenis van carillons onder de aandacht te brengen van een groter publiek. „Nederland is echt een land van carillons. Het is mooi mensen te laten weten waar de klanken vandaan komen.”
Sprekers op de dag zijn onder anderen Rudi van Straten, specialist klinkende monumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Fons Asselbergs, oud-rijksadviseur cultureel erfgoed, en Mirjam Blott, projectleider Nationale Agenda Toekomst Religieus Erfgoed. De organisatie van de dag is in handen van VBMK, RCE, het Platform Klinkend Erfgoed en de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM).
>>klinkenderfgoed.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 september 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's