Visie / De Waarheidsvriend
Visie
De 30-jarige christen Joseph (fictieve naam) vluchtte van Noord-Korea naar Zuid-Korea. Jaren later hoorde hij dat zijn moeder vanwege Bijbelbezit en evangelisatie in Noord-Korea werd geëxecuteerd. Het EO-programmablad Visie sprak met hem.
„„Voor Noord-Koreaanse begrippen groeide ik op in een redelijk welvarend gezin”, vertelt hij. „Begin jaren negentig gaf een vriend geld aan mijn vader, zodat mijn vader lid kon worden van de communistische partij, wat grote voordelen biedt. Maar die vriend vluchtte naar Japan en mijn vader werd medeplichtig verklaard. Zo werkt het in Noord-Korea.” Joseph, zijn ouders en zijn zus werden verbannen naar het platteland. Daar was voedsel nog schaarser dan in de stad. Omdat ze dringend geld nodig hadden om eten te kopen, begon zijn moeder een handeltje. „Ze verkocht spullen in een verafgelegen stad, en kwam vaak maanden later pas terug. Ondertussen stierven wij bijna van de honger.”
Op een dag bleek zijn vader tot overmaat van ramp huidkanker te hebben. Om aan medicijnen te komen, stak Josephs moeder de Tumen-rivier over naar China. Daar ging ze naar een protestantse kerk, want ze had gehoord dat je bij „een gebouw met een kruis” moet zijn als je hulp nodig hebt. In deze kerk, die ze nadien vaak bezocht, kreeg ze medicijnen én hoorde ze het Evangelie. Die boodschap raakte haar zo, dat ze als christen terugkeerde naar Noord-Korea. „Eindelijk konden we weer eten, en kreeg mijn vader medicijnen. Maar toen ze over God begon te praten, kon ik mijn oren niet geloven. Ik had nooit eerder over Hem gehoord! Maar zij bleef zeggen: „God helpt ons.”” Josephs vader genas („een wonder”) en kwam tot geloof, evenals Joseph zelf. (...)
„Er was destijds enorm veel honger in Noord-Korea”, vervolgt hij. „Ik herinner me dat er overal lijken lagen.” Terwijl zij haar kostbare voedsel belangeloos met hen deelde, begon Josephs moeder steeds meer mensen in hun omgeving over God te vertellen. Vanuit China smokkelde ze exemplaren van het Nieuwe Testament mee in zakken rijst. „Door haar getuigenis kwamen diverse personen tot geloof. Ik zag hoeveel blijdschap en hoop zij mensen gaf, want ik ging altijd met haar mee.”
Bijbelbezit en spreken over God zijn halsmisdaden in Noord-Korea. „De geheime politie hield haar nauwlettend in de gaten. Er gingen geruchten over wat ze deed, dus ze werd vaak gearresteerd en wekenlang vastgehouden. Als ze niet werd ondervraagd en geslagen, moest ze van vijf uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds volkomen stilzitten. Zelfs als ze alleen haar ogen maar bewoog, kreeg ze harde klappen. Maar ze ging des te vuriger door met evangeliseren zodra ze vrijkwam.”
Aanvankelijk kon de politie onvoldoende bewijs tegen haar verzamelen. Maar de geruchtenstroom zwol aan. Een bevriende agent waarschuwde haar dat ze binnenkort weer zou worden opgepakt – en dat nu ook Joseph zou worden gearresteerd. „Ze smeekte me te vluchten. Dwars door de bergen ben ik naar China gegaan. Uiteindelijk kwam ik via Laos en Thailand eind 2009 in Zuid-Korea, waar ik asiel heb aangevraagd.” In februari 2012 belde zijn moeder hem totaal onverwacht, kort, met een geleende telefoon. Het zou de laatste keer zijn dat hij haar stem hoorde. (...)
Via via hoorde hij veel later dat de politie, enkele dagen na dit verrassende telefoontje, een Bijbel in haar huis had gevonden en dat ze stierf voor een vuurpeloton in Pyongyang. Maar daarover wil hij niet praten: die herinneringen worden hem te veel.”
De Waarheidsvriend
De Bijbel vertelt hoe het Evangelie Europa bereikte. Nu is dit werelddeel echter verwikkeld in een geestelijke strijd, constateert P. J. Vergunst in De Waarheidsvriend (orgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland).
„In het ‘vrije Westen’ komt een strijd openbaar „tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk.” Als we zien wat er in de westerse wereld gebeurt, krijgt het appel van Paulus uit Efeze 6 om Gods wapenrusting aan te trekken zoveel meer klemmende ernst, de aansporing „om bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking in de Geest te bidden en daarin met alle volharding en smeking voor alle heiligen waakzaam te zijn.”
Tien jaar geleden sprak dr. K. Blei op een studiedag over de theologie van O. Noordmans, waarbij ook Europa aandacht kreeg. „Waar is Jezus gebleven, die met zijn Geest naar ons werelddeel gekomen is? Daarop kan alleen de Geest zelf een afdoend antwoord geven. Is Europa wel wérkelijk door de komst van het Woord geraakt, gestempeld?” Het gaat erom, aldus Noordmans, dat mensenharten daadwerkelijk voor het Woord geopend worden, zoals van Lydia, de eerste christin in Europa. Daarom telt –bij alle doorgaande ontwikkelingen en ontsporingen in de wereld, in ons land– deze vraag voor mij, voor het gezin en de familie waartoe ik behoor, voor de gemeente waarvan ik deel uitmaak, voor de kerk als geheel: „Maar zal de Zoon des mensen, als Hij komt, wel het geloof op de aarde vinden?””
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's