Religie beïnvloedt natuurbesef
WAGENINGEN. Nederlanders van Turkse komaf noemen vaak religieuze motieven voor het in stand houden van de natuur. Voor autochtonen en Nederlanders van Chinese afkomst is de waarde van de natuur voor de mens, zoals voor gezondheid en recreatie, het belangrijkst.
Dat blijkt uit het proefschrift waarop dr. Marjolein Kloek vandaag promoveerde aan Wageningen University.
Kloek deed een vergelijkend onderzoek naar de natuurbeleving van Nederlandse jongeren van 18 tot 35 jaar van Turkse, Chinese en autochtone origine. De allochtone jongeren waren grotendeels van de tweede generatie.
Welke invloed heeft religie op de natuurbeleving van de onderzochte groepen?
Kloek: „De jongeren van Turkse afkomst waren veelal moslim. Zij noemden vaak religieuze motieven voor natuurbescherming. Bijvoorbeeld dat het milieu moet worden beschermd omdat Allah dat heeft geschapen. Sommige natuurverschijnselen noemden ze een goddelijke aanwijzing.
Tijdens mijn onderzoek heb ik mooie natuurfoto’s laten zien. Daarop reageerden ze vaak met: „Geloofd zij Allah, dat hij zulke mooie dingen heeft geschapen.”
Ook bleek dat diverse moskeeën activiteiten in de natuur, lezingen over de natuur of schoonmaakacties in de omgeving organiseerden. Moslims beschouwen het vaak als een religieuze plicht om wat zij als de schepping zien te onderhouden.”
Noemden christelijke jongeren ook religieuze motieven?
„Amper. Van de autochtone jongeren noemden 29 procent zich christen, van de Chinees-Nederlandse jongeren was dat 11 procent. Zij noemden natuur vooral belangrijk omdat die goed is voor de mens of vanwege de schoonheid van de natuur zelf. Zij gaan voor positieve ervaringen naar de natuur.”
Waarom vindt u natuurbezoek van belang?
„Afgezien van het feit dat ik zelf natuurliefhebber ben, is het voor natuurorganisaties belangrijk dat er draagvlak blijft voor hun activiteiten.
Daarnaast is bewegen in de natuur ook gezond. Bewegen in de natuur is zelfs gezonder dan binnen bewegen. Mensen houden bewegen in de natuur langer vol, krijgen er meer energie van en het zich in de natuur bewegen geeft hen een beter gevoel.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's