Grieken zijn moe van de crisis én van verkiezingen
„Ik heb weinig verstand van politiek, zegt de eigenares van de verfwinkel vinnig. „Maar ik weet wel dat we in 2015 nog niet normaal hebben kunnen werken. Eerst waren het de verkiezingen van januari, vervolgens de onderhandelingen met de schuldeisers, toen het referendum en de beperkingen voor het kapitaalverkeer die de mensen in de ban hielden. En nu krijgen we weer verkiezingen.
De impact van verkiezingen op het consumentenvertrouwen in Griekenland is enorm. Volgens het nationale statistiekbureau kelderden de omzetten in de detailhandel in januari met 18,7 procent. Ook de beperkingen voor het kapitaalverkeer zijn een grote domper voor de detailhandel gebleken, al is de verkoop van etenswaren en benzine juist gestegen.
Ik zoek een pot verf uit en constateer dat er wel vijf klanten in de winkel staan. Het is in de stad nog vreselijk stil. Borden op winkelruiten melden dat de meeste winkeliers pas eind augustus terugkomen. Ook veel andere inwoners zijn de stad ontvlucht. Discussies over politiek hoor ik om me heen nauwelijks. Alleen de krantenkoppen in de kiosk schreeuwen het me toe: de pogingen tot het formeren van een nieuwe regering zullen op niets uitlopen, het Griekse volk zal weer naar de stembus moeten nu Tsipras als premier is teruggetreden. De Volksunie –gevormd door 25 rebellen van Tsipras’ partij Syriza– beweert het nee-kamp van het referendum van vorige maand te vertegenwoordigen. De jongste overeenkomst is van hetzelfde laken een pak als de vorige twee en zal leiden tot bezuinigingen, recessie en een stijging van werkeloosheid, voorspelt de nieuwe partij.
„Ik vind het een goede zet van Tsipras”, zegt een jongen die een paar kwasten heeft uitgezocht. „Hij kon niet verder met de verdeeldheid binnen zijn partij en zal zijn steun nu ergens anders moeten zoeken. Misschien komt hij bij de verkiezingen zelfs met een meerderheid uit de bus, want hij is nog steeds populair.”
De eerste peilingen laten overigens geen meerderheid voor Syriza zien. De voormalige regeringspartij zal volgens die peilingen 28 procent van de stemmen behalen, gevolgd door de Nieuw Democraten met 25 procent.
„Ik hoop dat je gelijk krijgt en ik niet voor niets energie in mijn nieuwe etalage steek”, zegt de jonge vrouw in werkkleding. Ze wijst naar de overkant waar ze haar bloemenwinkel heeft. „De verkiezingen vallen midden in het trouwseizoen. Als ik voor oktober geen opdrachten binnenhaal, kan ik mijn winkel wel opdoeken”, zegt ze nijdig en rekent ondertussen een pot lichtgroene verf af. Ze weet nog niet of ze gaat stemmen, meldt ze nog voordat ze de winkel verlaat. Vertrouwen in de politiek heeft ze allang niet meer.
„Ze heeft geen ongelijk. In januari zijn we hoopvol met Syriza in zee gegaan, maar velen zijn nu teleurgesteld en in verwarring”, zegt de man vóór mij bij de kassa. „Tegen mijn kinderen zeg ik dat ze straks naar de stembus moeten gaan met goede criteria, zonder ‘in partijen’ te denken. Wat we nodig hebben zijn werkgelegenheid, stabiliteit en vooruitgang.”
Of zijn kinderen hier oren naar hebben is de vraag. De Grieken zijn niet alleen moe van de crisis, maar ook van verkiezingen.
Hoe is het op straat in Griekenland nadat premier Tsipras vorige week zijn ontslag aanbod?
Geertje Spiliotopoulou, afkomstig uit Nederland, is getrouwd met Vassilis en woont in Griekenland. Ze hebben een zoon en een dochter.
serie Grieks dagboek
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's