„Onderzoek Alphen duurt jaar”
ALPHEN A/D RIJN. Het onderzoek van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid naar het ongeval met de brug in Alphen aan den Rijn gaat „zeker nog een jaar” duren. Dat heeft burgemeester Spies (CDA) gisteravond bekendgemaakt tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering.
„Waarom duurt de berging zo lang?” Het is de vraag die verantwoordelijk wethouder Hoekstra (VVD) de achterliggende weken vaak heeft gekregen en die hij deze avond als eerste wilde beantwoorden. Hij vergeleek het opruimen van de plek des onheils met het spel Mikado en sprak van een „stabiele onstabiele situatie.” „We hebben te maken met diverse krachten. Er staat spanning op de pontons, op de kranen en op de kabels. Haal je ergens iets weg, dan kan dat een kettingreactie in werking stellen.”
Vier bedrijven hebben een bergingsplan opgesteld. De plannen worden deze week beoordeeld door de instanties, waaronder gemeente, waterschap, provincie en veiligheidsregio. De Technische Universiteit Delft is ingeschakeld voor een second opinion.
Volgens Hoekstra neemt het stabilisatie- en bergingsproces vier tot acht weken in beslag. „Dit betekent dat de Hooftstraat eind oktober weer open is voor verkeer.”
De Alphense gemeenteraad was vol lof over het optreden van het college en de veiligheidsdiensten, maar vroeg zich wel af in hoeverre het college nog vertrouwen heeft in de aannemerscombinatie Van Mourik/BSB Staalbouw om de klus –het terugplaatsen van het brugdek bij de Koningin Julianabrug– alsnog naar behoren te klaren. Hoekstra zei op dit moment niet de conclusie te kunnen trekken dat de bouwbedrijven daartoe niet in staat zouden zijn. Ook prees het college „de betrokkenheid” van de ondernemers op de gedupeerden.
De vraag is wel of het brugdek, dat nu op de verwoeste huizen en winkels ligt, nog bruikbaar is. Daarnaast ligt het zogeheten panamawiel, dat zorgt voor de opening en sluiting van het brugdek, door het ongeluk op de bodem van de Oude Rijn. Onderzoek zal moeten uitwijzen of beide onderdelen alsnog kunnen worden gebruikt. Hoekstra: „Vaststaat dat wij niet gaan marchanderen met de kwaliteitseisen die we als gemeente hebben gesteld.” Met het plaatsen van het brugdek wordt niet gewacht op het rapport van de onderzoeksraad. Het college acht dat niet realistisch.
De drie sleepboten die er na het ongeluk op 3 augustus waren blijven liggen, zijn weggehaald.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's