„Overheid faalde bij nieuwe pgb-wet”
DEN HAAG (ANP). Het menselijk belang is op alle fronten uit het oog verloren bij de invoering van de nieuwe wet voor het persoonsgebonden budget (pgb).
Deze conclusie trekt de Nationale ombudsman in een rapport vanmorgen. De overheid is tekortgeschoten en lijkt maar niet te leren van eerder gemaakte fouten, stelt hij. „En het is de burger die hiervoor uiteindelijk de rekening betaalt.” De aanbevelingen van ombudsman Van Zutphen om het pgb-systeem te verbeteren en te vereenvoudigen, worden door staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) overgenomen.
De fouten vallen de overheid zwaar aan te rekenen, zegt Van Zutphen in zijn rapport. „Het is niet de eerste keer dat een ingrijpende verandering gepaard gaat met veel problemen. En toen de mensen die het aanging zich tot de overheid wendden, gaf die niet thuis.”
Per 1 januari van dit jaar is de wet veranderd. Voorheen beheerden mensen zelf hun pgb, maar dit systeem was fraudegevoelig. Daarom krijgen pgb-houders sinds dit jaar het geld niet meer rechtstreeks op hun rekening gestort, maar wordt het budget door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheerd en rechtstreeks uitbetaald aan de zorgverlener. De SVB controleert op basis van door de gemeente aangeleverde gegevens en betaalt uit.
Zie ook pag. 5.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's