België met buurlanden in gesprek over treinen
BRUSSEL. De Belgische premier Michel wil met Nederland, Frankrijk en Duitsland snel overleggen over de veiligheid op de internationale treinen. Samen met de buurlanden wil Michel onder meer werken aan een strengere controle op de bagage en de identiteit van de reizigers op de stations en in de Thalystreinen.
Michel zei zaterdag na afloop van veiligheidsoverleg dat België zelf al naar aanleiding van de verijdelde aanslag op de Thalystrein naar Parijs begint met het inzetten van extra politiemensen in de treinen en op de stations.
Minister van Mobiliteit Galant zei dat reizigers rekening moeten houden met bagagecontroles. Ze riep reizigers ertoe op rekening te houden met deze maatregel en zich op tijd aan te melden op de perrons. Op internationale stations wordt er extra waakzaamheid betracht.
De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS liet weten dat er sinds vrijdagavond al extra politiemensen en beveiligers patrouilleren op de Thalysperrons in Brussel-Zuid. Volgens de NMBS is er ook al politie aan boord van elke Thalys. Volgens een woordvoerster van de Belgische spoorwegmaatschappij betreft het in eerste instantie uitsluitend Franse patrouilles, maar er zou ook over een Belgische en een Nederlandse inbreng worden gesproken.
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat minister Van der Steur zal aansluiten bij de besprekingen over de veiligheid in treinen. Maar over concrete beveiligingsmaatregelen wilde hij niets kwijt.
Wel benadrukt de zegsman dat beveiligingsmaatregelen steeds aan de hand van de actualiteit worden bekeken. Ook wijst hij erop dat er al een tijd verscherpt toezicht is op perrons en in stations door de politie.
Ondertussen gaan er in Duitsland stemmen op om treinen en stations beter te beveiligen met politiemensen. Parlementariër namens de CDU/CSU-fractie Stephan Mayer zei vanmorgen in de krant Passauer Neue Presse dat het spoorverkeer in vergelijking met de strenge controles in vliegtuigen „duidelijk kwetsbaar” is. Gelet op de islamitische terreur moet wat hem betreft de aanwezigheid van de politie worden verhoogd. „Nu zijn we nog niet eens in staat om zakkenrollers het werk te beletten”, aldus Jörg Radeck, plaatsvervangend voorzitter van de Duitse politievakbond GdP.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, De Maizière, zegt zich niet te kunnen voorstellen dat elke trein veiligheidsagenten krijgt. „Daar waar grote bedreigingen zijn en we bewijzen hebben, moeten we het treinverkeer mogelijk scherper in de gaten houden.” Frankrijk verkeert in de hoogste staat van paraatheid na de verijdelde aanslag in de Thalys vrijdag, aldus minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken. „Het dreigingsniveau is erg hoog. Onze mobilisatie is totaal.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's