Verkoopgolf op beurs houdt aan
AMSTERDAM. In navolging van de aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen de Europese beurzen vanmorgen opnieuw hard onderuit.
Onrust over de economische ontwikkelingen in China en de gevolgen hiervan voor de wereldhandel en de economische groei in andere landen houdt beleggers nog altijd in een angstgreep.
Vorige week leidden de Chinese koersdalingen al tot dieprode cijfers op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten. Vandaag zette die daling door. Waar de AEX in Amsterdam twee weken geleden nog een stand van meer dan 500 punten noteerde, opende de beursindex vanmorgen op 427 punten. Sinds 10 augustus is de beursindex daarmee 15 procent gedaald, waarmee de AEX al bijna de complete jaarwinst heeft verspeeld. Vooral oliemaatschappijen en verzekeraars moesten het vanmorgen ontgelden.
De vrees voor een verdere afkoeling van de Chinese economie zorgde ook op de Chinese beurs voor dieprode borden. De beurs in Sjanghai, die vorige week al ruim 11 procent aan beurswaarde zag verdampen, verloor vandaag 8,5 procent; het grootste verlies sinds 2007. De neergang van de Chinese beurs zette twee maanden geleden in nadat de beurskoersen er in een jaar tijd met meer dan 130 procent waren opgelopen.
Een besluit van Peking om pensioenfondsen die worden beheerd door lokale overheden meer te laten investeren in de aandelenmarkten kon het tij niet keren.
Gevreesd wordt dat de aanhoudende financiƫle onrust in China de economische groei verder onder druk zet. Dat zou ook een sterke rem zetten op de groei van de wereldeconomie. Niet alleen aandelen maar ook grondstoffen zoals olie gingen daarom wereldwijd in de uitverkoop.
De olieprijzen zakten vanochtend met ruim 3 procent tot het laagste niveau in ruim zes jaar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde naar 39,10 dollar. Brentolie was voor het eerst sinds begin 2009 goedkoper dan 45 dollar per vat. Ter vergelijking: in juni vorig jaar kostte Amerikaanse olie nog bijna 108 dollar per vat en werd voor een vat Brentolie circa 116 dollar op tafel gelegd.
De daling weerspiegelt een overaanbod van olie op de internationale markten. De productie van olie is de afgelopen jaren fors toegenomen door de opkomst van de oliewinning uit schalievelden in de VS. Aan de andere kant neemt de vraag naar olie minder hard toe dan voorheen, onder meer door de afkoeling in China.
Nu beleggers aandelen de rug toekeren, vluchten ze naar zogenoemde veilige havens. De rente op Duitse en Nederlandse staatsobligaties daalt daardoor en ook goud behoudt zijn waarde. Het edelmetaal staat te boek als een veilige belegging in economisch onzekere tijden.
De wisselkoersen van opkomende landen kregen vanmorgen ook opnieuw klappen te verduren. Zo blijft, dankzij de lage olieprijs, de waarde van de roebel maar dalen. De Russische regering heeft exporteurs dan ook ertoe opgeroepen om buitenlandse valuta te verkopen om zo de roebel te ondersteunen. De koers van de euro ging juist omhoog. Voor het eerst in zes maanden noteerde de Europese eenheidsmunt vanmorgen boven de 1,15 dollar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's