„Hallo, N-Koreanen, let op de leugens in jullie krant”
SEOUL. Er is weer oorlogsgekletter te horen tussen Noord- en Zuid-Korea. Toch lijkt ook dit keer de kans op een heuse oorlog niet groot. Des te reëler is de opgelaaide psychische oorlogsvoering die aan weerszijden via enorme luidsprekers wordt gevoerd.
Voor het eerst sinds 2004 schalt er opnieuw van weerszijden veel lawaai over de vlakte van de gedemilitariseerde zone (DMZ) die Zuid- van Noord-Korea scheidt. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie begon twee weken terug opnieuw met het uitzenden van programma’s die het regime (en allereerst het moreel van de daar gelegerde soldaten) aan de overzijde onderuit moeten halen. Noord-Korea op zijn beurt doet iets dergelijks.
Aanleiding voor het zuiden was de explosie van een mijn in de DMZ-zone, waardoor begin deze maand twee Zuid-Koreaanse soldaten gewond raakten. Die landmijn hoorde daar niet te liggen en leek stiekem door Noord-Koreaanse commando’s geplaatst: een regelrechte (en hoogst riskante) provocatie.
Als antwoord daarop werden aan Zuid-Koreaanse zijde de luidsprekers weer over de gehele linie van de grens neergezet.
De reactie van de Noord-Koreanen was niet mis: met zwaar geschut werd deze week geprobeerd om de installaties neer te halen. Of was ook dat slechts een uiterst beheerst antwoord, want de luidspreker werd niet geraakt.
Wie intussen zijn oor te luisteren legt bij de speakers, begrijpt dat de Noord-Koreanen getergd zijn. Zo worden er interviews met overlopers uitgezonden. Verder klinken er boeddhistische gebeden en ook christelijke teksten worden uitgezonden; meerdere godsdiensten hebben een plek in de uitzendingen. Tussen de programma’s door klinken ook Zuid-Koreaanse liederen en liedjes, waarvan sommige zelfs met een hoog zuurstokgehalte.
Genadeloos is de kritiek op Kim Jong Un en diens regime. Zo is er een programma waarin de staatskrant Rodong Sinmun wordt voorgelezen en ontmaskerd als leugenaar. „Hallo Noord-Koreaanse burgers”, klinkt het, „dit is de ”Lees de Rodong Sinmum Nog Een Keer.”” Kim Jong Un wordt vervolgens onderuitgehaald als een foto wordt beschreven waar hij uit een vliegtuig stapt alsof hij op staatsbezoek is. „Compleet nep”, schalt het, „want geen land zal Kim verwelkomen.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's