Bekering tot het Jodendom wellicht gemakkelijker
RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: groep rabbijnen wil minder strenge bekeringsregels.
Een zuster uit onze kerk gaf ons een waarschuwing mee toen we lang geleden naar Israël vertrokken: „Kijk uit dat ze jullie niet bekeren!”
Ze gaf daarmee aan ons niet goed te kennen en ook weinig verstand te hebben van het Jodendom. Het aantal keren dat geprobeerd is ons daartoe te bekeren, bedraagt na al die jaren nog steeds nul komma nul. Het Jodendom is namelijk geen missionaire godsdienst. Er zijn in Israël echter wel degelijk tienduizenden niet-Joodse burgers die zich aan willen sluiten bij het Jodendom. Daarbij gaat het vaak om immigranten die met Joden zijn getrouwd. Het kunnen ook kinderen van immigranten zijn die alleen een Joodse vader hebben, en dus volgens de Joodse religieuze wet niet Joods zijn.
Maar een overstap tot het Jodendom is in de praktijk heel moeilijk, doordat het hoofdrabbinaat hoge eisen stelt. Dat wil dat een bekeerling de verplichting op zich neemt alle ”mitzvot” (613 Joodse geboden) te houden.
Een groep zionistische nationaalreligieuze rabbijnen is ongelukkig met de gang van zaken. Ze stellen dat die zal leiden tot gemengde huwelijken en assimilatie, en dat is niet goed voor Israël, vinden ze. Zij bieden burgers nu zelf een kans om zich tot het Jodendom te bekeren. Gegadigden hoeven wat hen betreft slechts in het algemeen aan te geven dat de geboden voor hen belangrijk zijn.
De nationaalreligieuze rabbijnen zeggen dat het niet om rebellie tegen het hoofdrabbinaat gaat. Ze wijzen erop dat hun procedure in overeenstemming is met de Joodse religieuze wet. Ondanks de tegenstand die ze ondervonden, blijven de nationaalreligieuze rabbijnen hun voorstel aanprijzen. Wie weet, gaat dit leiden tot meer eenheid in het land.
Inmiddels is er nog een andere interessante ontwikkeling aan de gang. Een commissie van het ministerie van Diasporazaken is een onderzoek gestart naar groepen in de wereld die zich verbonden voelen met Israël en het Jodendom. De commissie verzamelt informatie van vele deskundigen. In februari moet ze met een aanbeveling komen.
Het zou volgens het dagblad Ha’aretz gaan om groepen die geloven dat ze tot de tien stammen behoren, of om afstammelingen van Joden die zich vroeger onder druk van de Spaanse of de Portugese inquisitie tot het christendom hebben bekeerd, of anderen die hun band met het Jodendom hebben ontdekt en Joodse gewoonten omarmen.
Een voorlichter van het ministerie van Diasporazaken liet weten dat het er vervolgens om gaat of Israël een relatie moet aangaan met deze groepen. En zo ja, welke? Het ministerie bekijkt dus niet of ze in aanmerking komen voor ”aliya” (letterlijk: opgang), oftewel emigratie naar Israël. Daar zijn trouwens andere instanties voor. Het lijkt in dit stadium dus onwaarschijnlijk dat Israël een bevolkingsgroei zal krijgen door deze groepen. Eén groep is wel welkom: de ”Bnei Menashe” (zonen van Manasse), mogelijk een van de stammen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's