Wordt het volop oorlog rond Syrië, of komt er weer een ronde van geheime diplomatie?
RD-correspondent Martin Janssen levert wekelijks commentaar op actuele gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Vandaag: Het is duidelijk dat er rond Syrië iets gaande is.
De zomer van 2015 blijkt in het Midden-Oosten in alle opzichten uitzonderlijk heet te zijn. De vraag is wat de nabije toekomst voor deze regio in petto heeft. Syrië bevindt zich midden in alle problemen, en daarom is het dringend noodzakelijk dat de Syrische crisis wordt opgelost. Dit kan uitlopen op een gevaarlijke militaire escalatie, maar het kan ook uitmonden in verhoogde stille diplomatie. In de huidige verwarrende situatie zijn voor beide opties aanwijzingen te vinden.
De nieuwe Turkse rol in Syrië betekent in elk geval een escalatie. Dit komt door de dubbelzinnige Turkse agenda. De Turkse bombardementen op de Syrische Koerden zijn in het voordeel van Islamitische Staat IS. De Koerden waren namelijk in staat IS schade toe te brengen, maar door de Turkse tegenstand worden de Koerden verzwakt.
Het plaatst de Verenigde Staten voor een moeilijk dilemma. Want hoe kunnen zij de Koerden in hun strijd tegen de IS luchtsteun bieden, als bondgenoot Turkije tegelijkertijd diezelfde Koerden bombardeert?
Turkije wil daarnaast in noordelijk Syrië een IS-vrije bufferzone creëren. Maar in dit gebied was er een sterke aanwezigheid van al-Nusra (verwant aan al-Qaida). Deze al-Nusrabeweging trok zich afgelopen week terug uit dit gebied en beschuldigde Turkije samen met de Verenigde Staten tegen de moedjahedin (heilige strijders) te vechten. IS maakte gelijk dankbaar gebruik van dit vacuüm door alvast een gedeelte van dit gebied te bezetten. De geplande IS-vrije zone bleek opeens vol te lopen met IS-strijders.
De Arabische wereld staat momenteel bol van de geruchten over nieuwe diplomatieke initiatieven. Tunesië kondigde aan haar ambassade in Damascus weer te zullen openen, terwijl Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten in een proces van „normalisatie” zijn met het Syrische regime.
In Saudi-Arabië is een twitteraar die zichzelf ”Mujtahid” noemt. Niemand weet wie hierachter zit (sommigen beweren dat het een Saudische prins is ), maar hij heeft al vaak dingen geopenbaard die achteraf correct bleken. Pas schreef Mujtahid dat er een geheime overeenkomst zou zijn tussen de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Egypte en Jordanië om het Syrische regime te rehabiliteren. Alle pogingen zouden er momenteel op gericht zijn om ook Saudi-Arabië hierin mee te krijgen.
In Saudi-Arabië gebeurden de afgelopen maanden opmerkelijke dingen. Het land warmde de relaties met Rusland op. Diverse ministers vlogen naar Moskou. Opvallender was echter het bezoek dat generaal Ali Mamluk, het gevreesde hoofd van de Syrische veiligheidsdiensten, enkele weken geleden aan Saudi-Arabië bracht. Deze reis kwam tot stand door Russische bemiddeling en gaf aan dat de zaken in beweging zijn. Een belangrijke reden hiervoor is het gevoel van veel Arabische staten dat Washington geen enkel leiderschap toont, terwijl de Amerikaanse strategie om IS iedereen voor een raadsel stelt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's