Champagne als erfgoed
Op de glooiende hellingen rond Epernay, ten oosten van Parijs, groeien de chardonnay, de pinot noir en andere druivenrassen. De vruchten worden volgens oude traditie verwerkt tot een exclusieve mousserende wijn: champagne. Alleen wijnen uit dit gebied, Champagne-Ardenne, mogen zo heten.
Nog maar een maand geleden belandden de historische wijngaarden, kelders en champagnehuizen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
De smaak van de druiven wordt beïnvloed door het aantal zon- en regenuren, de ligging van de helling en de samenstelling van de grond. En door het ingenieuze verwerkingsproces in de champagnehuizen van de streek. Daar ligt in onderaardse gangen het vocht in flessen te gisten, zodat het mousserend wordt.
Champagne wordt in glazen flessen van verschillende formaten verkocht. De namen van de grootste flessen zijn door Bijbelse personen geïnspireerd: in een Jéroboam gaat 3 liter, de Réhoboam bevat 4,5 liter, in de Méthusalem kan 6 liter, en in de Melchizedek 30 liter.
De Werelderfgoedlijst van Unesco is recent uitgebreid met verschillende cultuurplaatsen. In de zomermaanden op maandag een beeld van dit cultureel of industrieel erfgoed.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's