Economie toont minieme groei
DEN HAAG. De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal nauwelijks gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Waar een groei van 0,3 procent werd verwacht, bleek de economie er slechts met 0,1 procent op vooruit te zijn gegaan. Het herstel van de arbeidsmarkt zet overigens goed door.
Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. De economische groei was aanzienlijk beperkter dan in het eerste kwartaal, toen een plus van 0,6 procent werd gemeten.
Vooral de afname van de gasproductie drukte de groei in het afgelopen kwartaal. De Nederlandse regering draaide de gaskraan gedeeltelijk dicht om het risico van aardbevingen in Groningen te verkleinen. Hierdoor daalde de export van gas, terwijl de invoer steeg.
Toch blijft het economisch beeld volgens het CBS gunstig, met positieve bijdrages van de consumptie, de investeringen en de export.
Terug op niveau
De Nederlandse economie is nu min of meer terug op het niveau van voor de economische crisis, die zeven jaar geleden losbrak, aldus het CBS. Vergeleken met een jaar eerder was de Nederlandse economie in het tweede kwartaal 1,6 procent groter.
Dankzij de lichte verbetering van de werkgelegenheid en het herstel op de woningmarkt durven consumenten weer meer uit te geven. Daarbij namen vooral de uitgaven aan elektrische apparaten en meubels toe. Bedrijven gaven meer uit aan machines, telecommunicatie en software.
Het herstel van de werkgelegenheid heeft zich in het tweede kwartaal verder doorgezet. Het aantal banen nam met 19.000 toe tot 9,9 miljoen en het aantal vacatures steeg met 6000 tot 131.000 stuks.
Banengroei
Volgens het CBS is er nu al vijf kwartalen op rij sprake van banengroei. In totaal kwamen er in deze periode bijna 100.000 arbeidsplaatsen bij. In de twee jaar daarvoor gingen er echter ruim 150.000 banen verloren, waardoor het totaal nu toch nog altijd lager ligt dan in 2011.
De toename van de werkgelegenheid leunt vooral op uitzendkrachten. Bij uitzendbureaus kwamen er afgelopen kwartaal 18.000 werkplekken bij. In een jaar tijd is het aantal banen in deze branche wel 63.000 toegenomen, oftewel ruim 10 procent. Ook in de handel, het vervoer en de horeca is sprake van een gestage werkgelegenheidsgroei.
Zorgbanen verloren
In ongeveer de helft van de bedrijfstakken liep het aantal banen nog wel terug. In de zorg daalt de werkgelegenheid nu al ruim twee jaar onafgebroken. Alles bij elkaar zijn er al 65.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan, 4 procent van alle zorgbanen. Er is vooral minder werk in thuiszorg, verzorgingshuizen, de gehandicaptenzorg en de kinderopvang. In bijvoorbeeld ziekenhuizen gingen relatief minder banen verloren.
Het aantal vacatures neemt volgens het statistiekbureau nu al twee jaar op rij toe. Wat hier opvalt is dat er eind juni wel 5000 vacatures waren in de bouw. Dat is het hoogste aantal sinds het derde kwartaal van 2011.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's