De klok rond alert op de hartbewaking
„Dit is de mooiste afdeling van het ziekenhuis, zegt Marcel Samuels, verpleegkundige op de hartbewaking van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. „We hebben een zee van ruimte. Dat was vroeger anders.
Het ziekenhuis verhuisde ruim anderhalf jaar geleden van de oude locaties De Lichtenberg en Elisabeth naar de nieuwbouw in de keistad. „Voor die tijd was de hartbewaking ondergebracht in een soort bunker. Als verpleegkundigen, artsen en patiënten wisten we niet of het dag of nacht was. En kijk nu eens.” Samuels wijst naar buiten. Het raam van de royale patiëntenkamers biedt een prachtig uitzicht op het omliggende groen. Zelfs vanuit de centraal gelegen controlekamer op de afdeling is er door de ramen in de patiëntenkamers nog zicht op de buitenwereld.
Een rij computerschermen staat naast elkaar op het centrale bureau. De zich continu vernieuwende grafieken van de elektrocardiogrammen van de patiënten zijn zichtbaar op de schermen. Maar er wordt nog veel meer geregistreerd, vertelt Samuels. „We volgen de hartfrequentie, het hartritme en de bloeddruk. Niet alleen van de zestien patiënten voor wie plaats is op onze afdeling, maar ook van vier patiënten die kunnen worden opgenomen op de afdeling eersteharthulp.”
En dat is nog niet alles. Ook twaalf patiënten op de afdeling cardiologie kunnen via telemetrie worden bewaakt. „Ze zijn dan voorzien van een soort draagbare hartmonitor. Deze vorm van zorg is bedoeld voor patiënten met hartritmeproblemen die niet op onze afdeling hoeven te liggen, maar die we wel willen observeren. Bijvoorbeeld omdat ze thuis buiten bewustzijn zijn geraakt zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Alles bij elkaar kunnen we vanuit de centrale desk dus 32 patiënten in de gaten houden.”
Dat is best een kunst, aldus Samuels. „Maar je zit hier ook niet zomaar achter de schermen. Dat gebeurt pas als je de opleiding als gespecialiseerd verpleegkundige hebt voltooid en als je voldoende ervaring hebt opgedaan.”
Op de afdeling hartbewaking werken 45 verpleegkundigen, van wie 2 fulltimers. „Van die twee ben ik er één”, zegt Samuels lachend.
„We werken in drie ploegen. Zowel overdag, ’s avonds als ’s nachts zit er een verpleegkundige voor de beeldschermen. We vormen een goed team en kunnen op elkaar terugvallen.” Dat is nodig, zeker als iemand een hartstilstand krijgt en het erom spant. Samuels: „Alle reanimatiemeldingen binnen het ziekenhuis komen binnen bij de centrale desk van de hartbewaking.”
Hij geeft een demonstratie en laat het alarm afgaan. Een paar seconden later kijkt er al een verpleegkundige om de hoek van de deur van een van de patiëntenkamers. „Niets aan de hand hoor”, zegt Samuels. „Ik laat alleen even zien hoe het systeem werkt.”
Moet er echt een patiënt worden gereanimeerd, dan vormt de centrale desk van de hartbewaking het coördinatiecentrum. „Bij een hartstilstand op de afdeling beginnen de collega’s onmiddellijk met reanimeren en wordt direct het reanimatieteam opgeroepen. Ook bij reanimaties elders in het ziekenhuis is dit het zenuwcentrum van waaruit de hulp wordt gecoördineerd.”
Dit is het zesde deel in een serie artikelen over controlekamers. Vandaag de hartbewaking in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Volgende week de controlekamer van het bagageafhandelingssysteem van Schiphol.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's