„Oproep tot luiden noodklok komt te laat”
UTRECHT. De oproep om zaterdag ook in Nederland de kerkklokken te luiden vanwege de situatie van christenen in het Midden-Oosten, komt op een laat moment. Dat zegt ds. Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken.
Gisteren riep de Aramese Federatie in Nederland kerken op om zaterdag de klokken te luiden om aandacht te vragen voor de kritieke situatie van christenen in het Midden-Oosten. Het initiatief daarvoor komt vanuit kerken in Frankrijk. Ook in België doen tientallen kerken mee. Op veel plaatsen wordt aansluitend aan het luiden van de klokken een korte gebedsdienst gehouden.
Ds. Van der Kamp denkt dat de oproep om mee te doen met de klokkenluidactie voor veel kerken in Nederland te laat komt. „De actie is qua management niet handig. Het is te veel gevraagd om zoiets binnen enkele dagen te organiseren. Torens zijn vaak eigendom van de gemeente. Er is daarom formeel toestemming nodig van de burgerlijke overheid om de klokken te luiden. Bovendien is het vakantietijd.”
Dit neemt niet weg, zo benadrukt ds. Van der Kamp, dat er blijvend aandacht gevraagd moet worden voor de situatie in het Midden-Oosten. „Laten we voorkomen dat de massale verontwaardiging die er eerder was, dreigt weg te zinken.”
Plaatselijk kan het verzoek van de Aramese Federatie daarentegen op sympathie rekenen. Secretaris Arie Noordermeer van het Utrechter Klokkenluiders Gilde is enthousiast als hij over het initiatief hoort. „Wie is er niet bezorgd over de situatie in het Midden-Oosten? Ik ben bereid om vanaf mijn vakantieadres in Engeland enkele luidmeesters te regelen om zaterdag de klokken te luiden.”
Noordermeer vindt het voor de hand liggend om kerkklokken in te zetten als actiemiddel. „Klokken functioneren van oudsher als instrument om boodschappen over te brengen. De rampspoed in het Midden-Oosten verdient publieke aandacht.”
Ook Noordermeer kan echter niet zelf beslissen of de klokken geluid mogen worden. Daarover gaat de burgerlijke gemeente. De Utrechter vreest dat hij nul op het rekest krijgt. „Als het onderwerp ook maar enigszins politiek ruikt, weigert de gemeente haar medewerking.”
Geen opdracht
Een woordvoerder van de gemeente Utrecht liet vanmorgen desgevraagd weten dat Utrechtse klokkenluiders zaterdag inderdaad geen opdracht krijgen om de klokken te luiden. „We luiden de klokken volgens een vast programma. We zien geen reden om daar vanaf te wijken. Dat gebeurt alleen bij zaken van nationaal belang.”
Volgens Johnny Shabo, vicevoorzitter van de Aramese Federatie, is het „zeker niet overbodig” dat ook in Nederland de noodklok wordt geluid voor christenen in het Midden-Oosten. Grote delen van Irak en Syrië worden volgens hem „planmatig gezuiverd van niet-islamitische elementen.”
De voorman van de Aramese Federatie verwijt westerse landen „terughoudende en selectief” optreden. „Als IS christelijke steden verovert, is er op geen enkele manier sprake van protest en verweer. Het ‘christelijke’ Westen laat de moord op christenen gewoon gebeuren.”
Shabo hoopt dat Nederlanders door de actie worden wakker geschud. „Als er niet wordt ingegrepen, gaat een eeuwenoude christelijke beschaving ten onder.”
Gebed om vrede en veiligheid
De Chaldeeuwse patriarch Louis Sako riep christenen wereldwijd vorige week op om te bidden voor vrede in Irak. Hij verspreidde het volgende gebed.
„Heere Jezus, U heeft ons geleerd om in Uw Naam tot de Vader te bidden. U heeft ons geleerd dat wij zullen ontvangen wat wij in Uw Naam vragen. Daarom wenden wij ons in volledig vertrouwen tot U. Wij smeken U om volharding te midden van deze storm, opdat er vrede en veiligheid komt voordat het te laat is.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's