Vergeving was laatste wens overlevende atoombom
NAGASAKI (ANP). Vergeving schenken aan de Amerikanen en Japanners. Dat was de laatste wens van Everhard Schouten toen hij in 2012 op 90-jarige leeftijd overleed. Als jongeman in Japanse krijgsgevangenschap overleefde hij de aanval met de Amerikaanse atoombom Fat Man op Nagasaki. Schouten droeg de gebeurtenis zijn hele leven met zich mee.
Everhards zoon Rob Schouten brengt de boodschap van vergeving over tijdens de zeventigste herdenking in Japan, dat in 1945 werd getroffen door twee atoombommen. Hij zal toespraken houden, en met zijn vrouw Lies woont hij onder meer de herdenking bij in het Park van de Vrede in Nagasaki. Ook de Amerikaanse president Barack Obama is uitgenodigd voor die bijeenkomst.
Tijdens hun reis wordt het echtpaar Schouten deze week gevolgd door de Japanse tv. Om de boodschap van zijn vader wereldwijd kenbaar te maken, is de hashtag #imaginepeacenow bedacht.
Op 9 augustus 1945 werkte de toen jonge Everhard Schouten in een tunnel in Nagasaki. Hij was met de andere krijgsgevangenen een karretje aan het voortduwen, toen er plotseling een grote flits van helder licht was. Hij voelde de enorme hitte en viel bewusteloos op de grond. Toen Schouten bijkwam was het donker en hoorde hij gegil en gekreun. De wereld stond in brand. De lucht was rood en zwart. Alles was verschroeid, de gebouwen waren weg. Het was totale chaos, beschreef Schouten de ontreddering. De krijgsgevangene rende weg, bij de brandende wereld vandaan. Onderweg kwam hij een oude vrouw tegen. Hij nam haar op zijn rug mee de heuvels in, waar veel mensen naartoe waren gevlucht. De oude vrouw bloedde over haar hele lichaam.
De oud-militair uit Nederlands-Indië heeft zijn leven lang geleden onder de gevolgen. Hij kreeg huid- en nierkanker. Ook was Schouten ernstig getraumatiseerd. „Voor ons heeft hij het lang verborgen gehouden. Maar onze moeder heeft nachtenlang met hem buiten gelopen, totdat hij weer bij zijn positieven kwam,” vertelt zoon Rob.
Pas in het jaar voor zijn dood kreeg Schouten als ”hibakusha” officieel erkenning als overlevende van de atoombom. „Ik heb eindelijk rust gevonden op dat moment. De erkenning dat ik een slachtoffer was van de atoombom was belangrijk”, liet hij kort voor zijn overlijden optekenen. „Ik wil de Japanners de verschrikkingen die ik onderging als krijgsgevangene vergeven. Ik vergeef ook de Amerikanen voor het gooien van de atoombom.
Ik hoop dat mijn boodschap troost biedt aan de mensen die de oorlog en de atoombommen hebben meegemaakt. Maar ook de soldaten die misschien schuld hebben gevoeld voor de wijze waarop ze krijgsgevangenen hebben behandeld. Als zij deze woorden horen, kunnen zij misschien ook helen vanbinnen. Ik hoop ook dat mijn boodschap bijdraagt aan de wereldvrede.”
Zie ook Puntkomma pag. 2.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 augustus 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's