„Elke dag krijg ik een foto van thuis”
APELDOORN. Ze gebruiken het voor hun studie. Of voor hun werk. Om contact te houden met het thuisfront. En om fotos en filmpjes door te sturen. De gratis berichtendienst WhatsApp wordt door 90 procent van alle smartphone-eigenaren gebruikt en is vooral populair onder 18- tot 34-jarigen. Wie zijn die gebruikers?
Geraldine de Korte (20), Woudenberg: „Ik zit op de pabo in Gouda en studeer Engels. Hierbij is het handig dat ik snel met veel mensen tegelijk kan overleggen in een groeps-app. Natuurlijk komt er ook wel eens onzin langs, maar wanneer een docent uitvalt, is het ideaal als een medestudent dit even op de groeps-app zet. Bovendien heb ik diverse vrienden en familieleden die in het buitenland wonen en die ik via WhatsApp makkelijk een paar foto’s of een berichtje doorstuur. Ik zie hen niet vaak, maar hierdoor blijven we toch in contact.”
Vrachtwagenchauffeur Niels Bioch (27) uit Tholen gebruikt WhatsApp onder meer om tijdens zijn werk iets mee te krijgen van het wel en wee van zijn gezin. „Voor mij is WhatsApp een uitkomst omdat het makkelijk en snel is. Sms’en is veel omslachtiger. Dagelijks krijg ik van het thuisfront wel een foto of video van de kinderen. Toch leuk om zo op de hoogte te blijven.”
Studente secretarieel medewerker Anna Kooistra (21) uit Damwoude vindt de app vooral „ontzettend handig” om bijvoorbeeld een groepsgesprek te beginnen. Maar, zegt ze, „het houdt mij wel veel bezig en ik kijk er ook vaak op.”
De 16-jarige scholier Nelleke Mulder herkent dat. „Ik gebruik WhatsApp elke dag. Wat ik een nadeel vind, is dat je er veel tijd aan besteedt. Natuurlijk ligt dat vooral aan jezelf, maar het wordt je erg makkelijk gemaakt.”
Marco Marijs (30) uit Hoek werkt bij de vrijwillige brandweer in zijn woonplaats. Daarvoor blijkt de app een uitkomst. „Hiermee kunnen we snel en makkelijk onszelf afmelden voor de oefenavonden, zodat we weten hoeveel mensen er op zo’n avond zijn. Dat is dan weer handig voor diegenen die een oefening in elkaar zetten. Kortom: een heel handige app, die eigenlijk niet meer weg te denken is.”
Jip-en-janneketaal
Jaap van de Kamp (27) uit Veenendaal heeft een andere reden om het communicatieprogramma te gebruiken. „Ik ben blij met WhatsApp omdat ik zo voor mijn werk als vrijwilligerscoördinator bij stichting Gave makkelijk contact kan houden met veel vluchtelingen in Nederland. Vooral de mogelijkheid om via WhatsApp ingesproken berichten te versturen is handig, omdat schrijven (en soms lezen) in het begin nog lastig is voor vluchtelingen. Als ze wel proberen te schrijven, moet ik daar soms om glimlachen vanwege de fouten die ze maken. Maar zelfs dan kom ik er met jip-en-Jjanneketaal wel uit.”
Ook gastouders hebben baat bij de app, blijkt uit de reactie van Lydia Kant (24) uit Giessen. „Ik maak vaak foto’s en filmpjes van leuke momenten met de kinderen en app die door naar de ouders. Zo hoeven ze hun kroost, ook al zijn ze aan het werk, toch niet helemaal te missen. Het gaat allemaal lekker makkelijk en snel.”
Een nadeel ziet ze ook: „Je moet altijd gelijk reageren als je een appje gelezen hebt, omdat mensen anders denken dat je hun boodschap niet belangrijk vindt. Maar soms heb ik gewoon even geen tijd of zin om meteen te reageren.”
Toch zou ze niet meer zonder het programma willen. „Ik zou het enorm missen als ik het niet had.”
Er zijn ook mensen die geen gebruik van WhatsApp willen maken, al zijn ze in de minderheid. Gerjanne Arends (15) uit Barneveld bijvoorbeeld. Zij is een van de weinigen op het Van Lodenstein College in Hoevelaken zonder WhatsApp.
De tiener heeft met haar ouders afgesproken dat ze na haar examens een mobiel krijgt. „Voor die tijd heb ik het niet echt nodig.”
Pesterijen
Ze mist het hebben van WhatsApp niet. „Ik ga liever met mijn vriendinnen kletsen of winkelen. En het voordeel is dat mijn tijd nu niet in beslag genomen wordt door allerlei groepsdiscussies, maar dat ik de rust heb voor huiswerk, vrienden en hobby’s.”
Om haar heen ziet ze dat de app enorm veel gebruikt wordt. „En soms ook misbruikt. Er kunnen hele discussies via WhatsApp plaatsvinden tussen klasgenoten onderling over onzinnige onderwerpen. En ook pesterijen via de app komen op school voor.”
Of ze wel eens iets mist van wat er onderling besproken wordt? „Omdat mensen vaak niet de moeite nemen om je thuis te bellen, fiets ik soms voor niks naar school als er lesuitval is.”
Toch is dat voor Gerjanne geen reden om WhatsApp te nemen. Al sluit ze niet uit dat het er ooit van gaat komen. „Maar dan alleen voor privégebruik.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 juli 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 juli 2015
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's