„Geert Grote Universiteit naar abdij”
DEVENTER. De Geert Grote Universiteit (GGU) wil Abdij Sion in Deventer-Diepenveen kopen. Het complex moet onderdak gaan bieden aan de eerste private universiteit voor geesteswetenschappen in Nederland.
Deze week verscheen het nieuwe visiedocument van de Geert Grote Universiteit uit Deventer, die sinds 2006 is gevestigd in het oudste huis van Nederland (1131). „We zijn toe aan een volgende stap”, zegt medeoprichter Sybrand Buve van de GGU.
Abdij Sion in Diepenveen, in het bos langs de weg van Deventer naar Raalte, staat al enige tijd te koop. De acht cisterciënzer monniken die er nog wonen, verhuizen op termijn naar Schiermonnikoog.
De negentiende-eeuwse abdij ligt op een terrein met circa 58 hectare grond. Het complex is enkele jaren geleden gerestaureerd, waardoor het poortgebouw, het gastenkwartier, de kapittelzaal, de kruisgang, de abdijkerk en de ateliergebouwen zich in goede staat bevinden. Buve denkt ongeveer 5 miljoen euro nodig te hebben voor de aankoop.
De Geert Grote Universiteit wil een zogeheten University College worden, waar studenten tijdens hun studie ook kunnen wonen. „We schatten dat de verbouwing van de abdij nog eens 3 miljoen euro zal gaan kosten.”
Welke studies moeten een plek krijgen aan de universiteit voor geesteswetenschappen?
„We willen vooral aandacht besteden aan rechtsfilosofie, integrale geneeskunde en Europese talen en culturen.
In Nederland worden de studies van zogeheten kleine talen, zoals Pools en Tsjechisch, in hun voortbestaan bedreigd. Kijk maar naar de recente bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam: de aanleiding daarvoor was de afschaffing van de kleine talen aan de universiteit. We leven in Europa, en dan zou je denken dat er juist meer aandacht voor talen zou zijn.”
Minister Bussemaker bereidt een wet voor waarin dat staat dat onderwijsinstellingen zich straks alleen universiteit mogen noemen als ze wettelijk zijn erkend. Dat is de Geert Grote Universiteit niet.
„Ik ben blij met de stap die de minister neemt. Niet iedereen mag zich zomaar universiteit noemen.
Ik ben er ook niet bang voor dat we onze naam moeten wijzigen. We hebben gekwalificeerde docenten en hoogleraren en zullen geen diploma’s gaan geven als we daartoe niet gemachtigd zijn. We blijven streven naar een volledig erkende, kleinschalige particuliere universiteit.”
Is er in Nederland nog wel plaats voor een onderwijsinstelling voor geesteswetenschappen? Op veel universiteiten wordt daar flink op bezuinigd.
„Dat is ook de reden dat we doorgaan. Ik zeg weleens dat we een asielzoekerscentrum voor bedreigde studies willen worden. Als we niet op tijd zijn, verdwijnen studies als baltistiek, keltologie en Armeense talen uit Nederland. Overal gaat de bijl in; ik vind dat tragisch. Als je niet wilt dat een brug instort, moet je niet bezuinigen op ingenieurs. Als je niet wilt dat de democratie instort, moet je niet bezuinigen op historici, rechtsfilosofen en taalkundigen.”
De aankoop en de verbouwing van Abdij Sion kosten 8 miljoen euro. Is dat geld er? De GGU verkeerde onlangs in financieel zwaar weer.
„We verkeren al sinds de oprichting van de Geert Grote Universiteit in 2006 in financieel zwaar weer. Dat is pionieren eigen, en dat weet je ook als je begint. De oprichting van een universiteit lijkt af en toe op een tocht door de woestijn.
En voor de duidelijkheid: er ligt nu een visiedocument op tafel, en geen bedrijfsplan. Hiermee willen we mensen enthousiast maken voor onze plannen en financiers zoeken. Er staan miljarden in Nederland te niksen. Hiermee kunnen mensen iets moois voor Nederland doen.”
Particulieren kunnen voor 100.000 euro een eigen koorstoel in de kapel adopteren en zich daarmee ”Medestichter en Hoeder van de Geert Grote Universiteit Deventer in Abdij Sion in Salland” noemen. Al een zetel verkocht?
„De eerste is verkocht. En er zijn veel hoopvolle contacten. Door de brochure komen we met veel bedrijven, instellingen en stichtingen in gesprek.”
Wanneer verwacht u de eerste studenten?
„Dat gaat nog even duren. Eerst moeten we de abdij aanschaffen en gebruiksklaar maken. We gaan ervan uit dat we ergens tussen 2020 en 2025 volledig universiteit zullen zijn. In 2017 moeten de eerste studenten een studie kunnen volgen in de verbouwde abdij.”
>>geertgrote-univ.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 juli 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 juli 2015
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's