Vrijzinnigen vinden koers Protestantse Kerk te orthodox
UTRECHT. Vrijzinnigen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zijn verontrust over de „steeds orthodoxere koers” en de „evangelicale blijmoedigheid” van het kerkverband.
Dat blijkt uit het essay ”Redelijk geloven” van theoloog dr. Arne Jonges, dat op de website van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP) staat. De VVP twitterde gisteren: „Heeft u ook zo’n moeite met de steeds orthodoxere koers van de PKN? Arne Jonges schreef er een kritisch essay over.”
De vrijzinnigen verwijzen onder meer naar de discussie over de Nijkerkse hervormde predikant ds. E. J. A. van der Kaaij, die vorige maand niet mocht preken in de plaatselijke gereformeerde kerk omdat hij niet in het bestaan van een historische Jezus gelooft. De Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk vroeg daarop het moderamen van de generale synode van de PKN hoe de tucht gestalte krijgt als „dwaalleer de fundamenten van de kerk probeert aan te tasten.” De vrijzinnigen moeten niets hebben van deze „leertucht.”
Dr. Arne Jonges schrijft in zijn essay dat hij zich zorgen maakt over een aantal trends in de Protestantse Kerk. Zo noemt hij de nota ”Brandpunten in de verkondiging” van de Amsterdamse hoogleraren prof. dr. G. van den Brink en prof. dr. C. van der Kooi, die de generale synode in november aanvaardde als een aanzet tot gesprek in de kerken. De synodeleden waren echter verdeeld over de „klassieke” inhoud van het document en besloten dat het „stevig” herschreven moest worden.
Het synodebestuur had prof. Van der Kooi en prof. Van den Brink, schrijvers van de ”Christelijke dogmatiek”, gevraagd een notitie over de verkondiging op te stellen. Hun rapport is volgens dr. Jonges een duidelijk voorbeeld van de steeds orthodoxere en evangelicalere koers van de Protestantse Kerk. „Met als klap op de vuurpijl een pleidooi, zij het prudent met een Latijnse term, voor de toepassing van de leertucht. Vooralsnog heeft de synode het terugverwezen, maar het is niet van de tafel.”
Mythe
De protestantse emeritus predikant vindt geloven niet redelijk. Hij zegt dan ook weinig te kunnen met het boek ”God bewijzen” van dr. Rik Peels en prof. dr. Stefan Paas. „Wie de rede te hulp roept om tot beantwoording van de Gods-vraag te komen, komt niet verder dan een cirkel: uit de redenering volgt, waartoe de redenering is opgezet. Iedereen die God wil „bewijzen”, is al van God uitgegaan.”
Het christendom is in eerste instantie een religie en daarin gaan mythe en rite hand in hand, stelt de oud-predikant van de Houtrustkerk in Den Haag. „De mythische verhalen en de riten faciliteren de religieuze ervaring. Als de metafysische God dood is, betekent dat niet het einde van God. Door de gerichtheid op God wordt niet God duidelijker, maar wordt het eigen leven in een ander licht gesteld en ontstaat een nieuw perspectief.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 februari 2015
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 februari 2015
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's