„Tandje bij op gebied van duurzaamheid”
’s-HERTOGENBOSCH. Hoewel Nederland veel techneuten en uitvinders herbergt, hoort het bij de achterblijvers op het gebied van duurzame energie. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) vond dan ook dat er best „een tandje bij mag.”
Ze plaatste de opmerking op het vijftiende Nationaal Sustainability Congres, dat deze week in ’s-Hertogenbosch werd gehouden.
Directeur Marga Hoek van de Groene Zaak, een platform voor duurzame ondernemers, reageerde: „Er moeten nog heel veel tandjes bij. Hoewel we de laatste twee jaar, onder het huidige kabinet, wel weer aan het bouwen zijn aan duurzaamheid.”
De staatssecretaris toonde zich ook op andere vlakken ambitieus. Zo benoemde ze zelfs een mogelijke 0 procent aan CO2-uitstoot in 2100. Over elektrisch rijden zei Mansveld: „Buitenlandse bedrijven zien dat Nederland aan de duurzame weg timmert. Kijk naar Tesla, dat bekendmaakte een tweede fabriek in Tilburg te openen. Ik ben er trots op dat we in Europa nummer 2 zijn op het gebied van elektrisch rijden. Maar er is een nummer 1: Noorwegen. Ik vind dat we op weg moeten om die te verslaan.”
Het thema van het congres, ”Changing the game with technology” (”Veranderen van het spel met technologie”), kwam ruim aan bod. Technologische ontwikkelingen hebben veel potentie om de wereld duurzamer te maken. Gesignaleerd werd dat samenwerking tussen sectoren en bedrijven beter moet en dat grotere bedrijven het vaak aan lef ontbreekt om disruptieve innovaties –die de normale bedrijfstak ontwrichten– op te pakken.
Er was ook aandacht voor het derde lustrum van de conferentie. Mansveld: „Dit congres trekt al vijftien jaar volle zalen. Duurzaamheid is inmiddels uit het hoekje van de spandoeken verdwenen. In vijftien jaar is er veel veranderd. Grote bedrijven hebben de leiding genomen bij duurzame innovatie. Maar ook mkb’ers doen volop aan duurzaam ondernemen.”
Folkert van der Molen, organisator van het congres, signaleert ook veranderingen sinds 2000. „In de beginjaren waren we zoekende wat duurzaamheid betreft, nut en noodzaak stonden nog ter discussie. Wat valt er allemaal onder de drie p’s, people, planet en profit? Na een aantal jaar veranderde dat en verschoof het naar actie en leiderschap.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 november 2014
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 november 2014
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's