ISIS roept kalifaat uit in Noord-Irak
Netanyahu voor onafhankelijk Koerdistan
BAGDAD. De extremistische beweging ISIS heeft gisteren in het noorden van Irak een islamitische staat (een zogeheten kalifaat) uitgeroepen. ISIS, een groep die voorheen vooral in Syrië actief was, is de afgelopen weken aan een opmars bezig in Noord-Irak.
Tot kalief is ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi uitgeroepen. Alle moslims moeten hem volgen als wereldlijk leider van de islam, aldus de verklaring ”Dit is de belofte van Allah”, die via internet is verspreid.
Baghdadi riep de mensen in Noord-Irak op hem te steunen. „De wettelijkheid van alle emiraten, groepen, staten en organisaties geldt niet meer door de uitbreiding van de autoriteit van de kalief en de aankomst van zijn troepen in hun gebieden”, aldus de woordvoerder. Het uitgeroepen kalifaat strekt zich uit van het noorden van Syrië tot de Iraakse provincie Diyala, een groot gebied dat grotendeels in handen van ISIS is.
Nu het kalifaat is uitgeroepen wijzigt ISIS ook zijn naam. De laatste twee initialen in de afkorting stonden voor Irak en al-Sham (de Levant). Voortaan gaat de groep als IS door het leven.
In Syrië hebben ISIS-rebellen acht rebellen gekruisigd, omdat ze te gematigde opvattingen hadden. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden de acht zaterdag vermoord en ergens in de provincie Aleppo aan het kruis gehangen. Gisteren hingen hun lichamen er nog.
De extremisten hebben al eerder een dergelijke actie uitgevoerd. Eerder signaleerde het observatorium kruisigingen in Raqqa. Toen ging het om twee mannen die in het centrum van de noordelijke stad aan kruisen werden gehangen.
De Israëlische premier Netanyahu heeft zich gisteren uitgesproken voor een onafhankelijk Koerdistan. Hij wees op de politieke stabiliteit die de Koerden in het noorden van Irak hebben weten te creëren, terwijl de Arabische rest van het land verscheurd wordt door sektarische strijd tussen soennieten en sjiieten.
„We zouden het Koerdische streven naar onafhankelijkheid moeten steunen”, aldus de regeringsleider van de Joodse staat. „De Koerden zijn een strijdend volk dat zijn politieke toewijding en gematigdheid heeft bewezen en politieke onafhankelijkheid verdient.”
Israël heeft volgens experts sinds de jaren 60 discrete contacten met de Koerden, militair, zakelijk en op het niveau van geheime diensten. De Joodse staat ziet in de Koerden een mogelijke bondgenoot tegen gemeenschappelijke Arabische tegenstanders.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 30 juni 2014
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 30 juni 2014
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's