Amorbach
Een uiterlijke opleveringsdatum en een maximumbedrag voor de restauratie van de voormalige abdijkerk van Amorbach in het Duitse Odenwald durft Patrik Pavlicek niet meer te noemen. „Ooit is gezegd dat we eind 2015 klaar zouden zijn, maar dat halen we nooit. En met de geraamde 6,8 miljoen euro redden we het niet.”
De gids van het toerismebureau in het pittoreske stadje leidt de fotograaf een 26 meter hoge steiger op. Vlak onder het prachtig beschilderde plafond ontvouwt zich een kunstig lijnenspel van steigerpalen en steigerhout.
Maar ook is vandaar goed te zien dat het plafond wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken. „Schoonmaken en conserveren”, verbetert Pavlicek. „We bestrijken het schilderwerk met een doorzichtig goedje zodat het er weer tientallen jaren tegen kan.”
Ook het wereldberoemde orgel in de abdijkerk krijgt een opknapbeurt. Het tussen 1774 en 1782 gebouwde instrument heeft 5000 pijpen, 4 manualen, 63 vol klinkende registers en is volgens Pavlicek het belangrijkste barokorgel van Zuid-Duitsland. Helaas is er tijdens de restauratie niets van te zien en te horen, want het instrument wordt elders gerestaureerd.
Het benedictijnenklooster waar de kerk bij hoort, is in het jaar 734 gesticht door Ierse monniken. De stad er omheen werd genoemd naar de eerst abt, Amor.
>>amorbach.de
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's