Sigaren en spek voor bouwers van de pastorie
In Montfoort is onlangs de totaal vernieuwde pastorie aan de Hofstraat opgeleverd en betrokken door een nieuwe predikant. De pastorie was sinds 2006 aan Polen verhuurd, maar zonder dat de verhuurders het wisten was er een wietplantage in gevestigd en het pand was totaal uitgeleefd.
Natuurlijk moet er altijd wel wat aan een pastorie worden opgeknapt als er een nieuwe predikant komt. Eens moest de Montfoortse pastoriezolder extra intensief gereinigd worden omdat de zoon van de vertrokken predikant er duiven had gehouden. Maar dat was peanuts vergeleken met de recente situatie.
De grootscheepse renovatie brengt ook de bouw van het pand in herinnering, een klus die aan het eind van de negentiende eeuw door de firma Abraham van Zutphen werd geklaard voor fl. 7894. Op 17 december 1895 werd het hoogste punt bereikt. De vlag wapperde. Besloten werd „het werkvolk een aardige dag te bereiden”, zoals de kerkvoogdijnotulen vermelden. De voorzitter van de kerkvoogdij, W. J. van Erpen Royaards (hij was tevens burgemeester), hield de volgende toespraak tot het werkvolk die ons mogelijk na 117 jaar doet glimlachen:
„Mijne heren, verleen mij een ogenblik gehoor!
Wij zijn alhier bijeen en willen met een enkel woord de geschiedenis der bouw van de nieuwe woning van de predikant in herinnering brengen.
De memoriegoederen te Montfoort als geestelijke goederen afkomstig van het in 1399 in de kerk te Montfoort gesticht kapittel krachtens het vierde additionele artikel der staatsregeling van 1798 waren eigendom van de staat. Krachtens de wet van de 20e juli 1895 (Staatsblad no. 134) heeft er een verdeling der memoriegoederen van Montfoort plaatsgehad toen namelijk en de burgerlijke en de kerkelijke gemeente zich met elkanders eisen konden verenigen, een strijd welke meer dan 25 jaren heeft geduurd en vele predikanten van elders beroepen hebben doen besluiten te bedanken omdat er geen passende woning door hen kon worden betrokken. Thans, nu die goederen eigendom der Nederduits Hervormde gemeente zijn, zijn wij in staat gesteld aan het billijk verlangen van de tegenwoordige predikant te kunnen voldoen om hem een meer passend verblijf te verstrekken.
De oude woning die totaal onbewoonbaar was beantwoordde in het geheel niet meer aan de geest des tijds. De nieuwe pastorie is nu zover gereed dat de makelaar gesteld en dus het hoogste punt bereikt is ten teken waarom de vlag wappert.
Naar aanleiding daarvan wensen wij architect, aannemer, opzichter en werkvolk van harte geluk en hopen dat wanneer het gebouw geheel gereed zal gekomen zijn het zal strekken tot een waar sieraad dezer gemeente waarbij ik tevens de wens voeg dat de tegenwoordige predikant onze geachte voorganger en leraar die woning nog lang zal mogen bewonen en nog lang in ons midden moge verblijven, werkzaam tot heil der gemeente en tot stichting der kerk.
Ten slotte willen wij aan allen die hier werkzaam zijn of geweest zijn een aandenken aan deze dag bezorgen en reiken daarvoor aan de gehuwden spek en aan de ongehuwden sigaren uit. Wees dankbaar voor hetgeen ge ontvangen zult en wees aangenaam gestemd en ga na afloop van een en ander weer rustig aan de arbeid. Met de wens dat het ons allen nog gegeven moge worden het gebouw geheel gereed te zien, dank ik allen voor hun tegenwoordigheid. Ik heb gezegd.”
Uit de notulen blijkt dat de niet-rokers koek ontvingen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 7 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 7 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's