Antwerpen
Het is 160 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Zundert werd geboren. Op 29 juli 1890 stierf hij, slechts 37 jaar oud. Hij liet 864 schilderijen en meer dan 1000 tekeningen na. Daarnaast zijn er de bijna duizend brieven die hij aan zijn broer Theo schreef; ze vormen een rijke bron van informatie over het leven van de kunstenaar. Een beeldreportage over de inspiratiebronnen van Van Gogh. Vandaag deel 3: naar Antwerpen.
Een paar van de schilderijen die Vincent van Gogh in Nuenen had gemaakt hingen een tijdje in een Haagse kunsthandel. Maar zijn hoop dat hij ze zou verkopen werd de bodem ingeslagen toen hij een kort briefje ontving met de boodschap: „Uw werk is niet geschikt bevonden.”
Gedeprimeerd vertrok hij naar Antwerpen, ook in die tijd een drukke havenstad. De overgang van het platteland naar de grote stad viel Van Gogh niet makkelijk. De drukte die hij er aantrof beschreef hij als volgt: „Meer verward en grillig dan een doornheg, zóó dat men geen rust vind voor het oog, zoo dat men duizelt.”
Drie schilderijen nam hij mee naar Antwerpen, waaronder het schilderij met de Bijbel. Al het andere werk liet hij achter in Nuenen, niet wetend wat ermee zou gebeuren.
In de eerste weken schilderde Van Gogh voorstellingen die bij de toeristen in de smaak zouden vallen (lees: die hij zou kunnen verkopen). Hij legde bekende plekken vast, zoals de Schelde, de Grote Markt en ’t Steen. Aan zijn broer Theo schreef hij dat zo’n schilderij „goed als souvenir voor de toeristen kon dienen.” En: „Ik had een schilderij van ’t Steen gemaakt en ben er mede uit geweest naar de handelaars. Ik vond er twee niet thuis en één vond het niet goed... Dit is niet heel opwekkend vooral als het kil en triest weer is en men staat voor 14 dagen waar men geen gat in ziet.”
Het Steen, deel van een voormalige ringwalburg, bestaat nog steeds. Het is tegenwoordig een expositieruimte annex restaurant. Nergens in het gebouw wordt een verband gelegd met de nu wereldberoemde kunstenaar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 7 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 7 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's