TUA: Niet direct nieuwe hoogleraar benoemen
NUNSPEET. De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) overwegen bij een hoogleraarsvacature aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) voortaan eerst over te gaan tot de benoeming van een kerkelijk docent.
De generale synode van de CGK begon vanmorgen met de bespreking van een aantal rapporten over de TUA. Het curatorium van de universiteit stelt voor om bij een vacature van een hoogleraar, zoals die van prof. dr. A. Baars, eerst een kerkelijk docent te benoemen. Als deze na verloop van tijd ‘professorabel’ blijkt, kan eventueel worden overgegaan tot een benoeming als hoogleraar.
Het curatorium stelt ook voor om in de hoogleraarsvacature praktische theologie te voorzien en een kerkelijk docent systematische theologie te benoemen. Ook wil het de naam ”diaconiologie” veranderen in ”gereformeerde praktische theologie”.
De synodecommissie die het rapport van het curatorium heeft bestudeerd, zegt dat het wenselijk is om kerkelijke docenten te kunnen benoemen die geen hoogleraar zijn maar wel een kerkelijke positie hebben. „Daarbij is te denken aan de regel om een niet-gepromoveerde niet tot hoogleraar te benoemen, het advies om voorafgaande aan de benoeming van een hoogleraar iemand eerst tot docent te benoemen en het advies om te komen tot een qua fte’s evenwichtiger verhouding van hoogleraren en docenten. Kerkelijke docenten kunnen dan hoogleraar of universitair (hoofd-)docent zijn.”
Kerkelijke docenten en hoogleraren moeten christelijk gereformeerd predikant zijn en worden in principe voltijds aangesteld. Alle kernvakken worden door kerkelijke docenten gegeven.
De TUA denkt ook na over de benoeming van bijzonder hoogleraren, bijvoorbeeld namens de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP) of het Prof. dr. G. A. Lindeboom Instituut. Deze bijzonder hoogleraren kunnen benoemd worden wanneer zij iets extra’s toevoegen aan het onderwijs- en onderzoeksaanbod van de TUA, zonder deel te gaan uitmaken van het college van kerkelijke docenten. „Overigens is nadere bezinning op de wijze van benoeming van bijzondere hoogleraren gewenst”, aldus het curatorium.
Prof. dr. G. C. den Hertog hoopt binnenkort de emeritaatsgerechtigde leeftijd te bereiken. Hij heeft aangegeven om pas bij de synode van 2016 emeritaat te willen aanvragen. Wel zal de invulling van zijn takenpakket gewijzigd worden.
Ds. L. A. den Butter (Culemborg) vroeg naar de contacten met de Theologische Universiteit Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Curator ds. J. W. Schoonderwoerd (Sliedrecht) gaf aan dat er geen besluiten worden genomen die schadelijk zijn voor de samenwerking met de TUK.
Ds. Schoonderwoerd zei verder dat het geen probleem is als een bepaalde hoogleraarspost niet direct wordt bezet. Hij verwees naar de gangbare praktijk in de wetenschappelijk wereld. Bovendien kunnen docenten in het kerkelijk leven „functioneren zoals hoogleraren nu.”
De generale synode had vanmorgen bij het sluiten van deze krant nog geen besluit genomen over het rapport van het curatorium van de TUA.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's